Povodom Svjetskog dana astme, koji se obilježava 7.5.2024. pod motom “Asthma Education Empowers”, uspješno je održana javnozdravstvena akcija u Zagrebu ispred hotela Dubrovnik.

Hrvatsko torakalno društvo, Zaklada Hrvatske kuće disanja te Udruga pacijenata “Udaha života”, udružili su snage kako bi organizirali javnozdravstvenu akciju s ciljem podizanja svijesti o astmi i važnosti edukacije o ovoj respiratornoj bolesti.

Kako prepoznati astmu?

Simptomi su piskanje u prsima, zaduha, kašalj i pritisak u prsima. U Hrvatskoj prema procjenama oko 200 tisuća osoba boluje od astme, a godišnje je oko 12 tisuća novooboljelih. Nažalost, svaka druga osoba svoju bolest ne drži pod kontrolom. Zabrinjava i podatak kako su bolesti dišnog sustava među deset vodećih uzroka smrti u nas. Kako bi smrtnih ishoda bilo što manje, nužno je fokus staviti na potpunu kontrolu bolesti.

Javnozdravstvena akcija održana je u jutarnjim satima s početkom u 10:30 sati. Sudionici događaja imali su priliku razgovarati s stručnjacima i predstavnicima organizacija kako bi bolje razumjeli važnost borbe protiv astme.

U javnozdravstvenoj akciji sudjelovali su vodeći stručnjaci koji su govorili o sljedećim temama:

  • akademik Miroslav Samaržija
  • dr.sc. Sanja Popović Grle – Astma kao javnozdravstveni problem
  • dr. sc. Andrea Vukić-Dugac – Javnozdravstvena kampanja „S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima“
  • dr. sc. Marina Lampalo – Aktivnosti koje provodi Udruga “Udah života”
  • medicinska sestra Ivana Rubil – Važnost edukacije pacijenata i uloga Udruge “Udah života”.

Podršku javnozdravstvenoj akciji dale su Dunji Skoko Poljak, dr.med., načelnica Sektora za javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravstva te Mirela Šentija Knežević, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Astma je najčešća nezarazna bolest kod djece do  pete godine života, a kod svakog drugog oboljelog javlja se prije 10. godine. Zato je najmlađima u ovoj akciji bila posvećena velika pažnja. Jedan od istaknutih dijelova događaja bio je premijerni nastup pjesme “Plućko se voli igrati” autora Ante Tonija Eterovića, koju je izveo Dječji zbor Bajka uz pratnju Bojana Jambrošića. Ova izvedba najavila je kampanju pod sloganom “S ljubavlju, bez dima – za zdravu obitelj svima”, čija je maskota Plućko, glavni protagonist zdravlja pluća. U Zadru pjesmu su izveli Djeca Arije, Glazbeno – scenskog studija Arija by Nela Šarić pod vodstvom Marijane Dušević.

Javnozdravstvena akcija je privukla brojne ljude koji su se sudjelovali u školi disanja, mjerenju spirometrije i alergološkom testiranju.