Dobrovoljno darivanje krvi

Odjeli Dobrovoljno darivnje krvi

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi

OBAVIJEST

Poštovani darivatelji krvi!

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo akcije dobrovoljnog darivanja krvi za osiguranje dovoljnih količina krvi i osiguranje funkcioniranja zdravstvene skrbi i dalje se redovito održavaju uz najviši higijenski standard u prostorima provođenja akcije uz strogo pridržavanje mjere osobne udaljenosti između osoba i to na najmanje 1 metar, a poželjno 2 metra osobne udaljenosti, kako bi se spriječilo širenje zaraze novim koronavirusom tijekom provođenja akcija.

Molimo Vas da se odazovete na akciju kada primite poziv za darivanje krvi jer krv je lijek koji je i u ovim vremenima neophodan za liječenje naših bolesnih sugrađana.

Zahvaljujemo se svim darivateljima krvi!

SVIBANJ 2024.

DATUM

RADNA ORGANIZACIJA

ADRESA

VRIJEME AKCIJE

06.05.

Ekonomski Fakultet (pauza 12:30-13:00)

Trg John F. Kennedy 6

10:00-15:30

Ministarstvo Branitelja

Trg Nevenke Topalušić 1

11:30-14:00

08.05.

Dom Zdravlja MUP-a

Šarengradska ulica 3

12:00-14:00

10.05.

FINA

Ul. Grada Vukovara 70

08:30-14:00

Avenue Mall

Avenija Dubrovnik 16

15:00-18:00

14.05.

O.A. Sesvete – udruženje obrtnika

Ninska 11 C

13:00-17:30

16.05.

Kineziološki Fakultet

Horvaćanski zavoj 15

09:00-15:00

17.05

Institut Ruđer Bošković

Bijenička Cesta 54

09:00-12:30

Zagreb Zapad

Ilica 223

13:00-17:30

20.05.

Kineziološki Fakultet

Horvaćanski zavoj 15

09:00-15:00

24.05.

Ericsson

Krapinska ulica 45

8:30-14:30

Zagreb Jug

Siget 18A

13:00-17:00

28.05

Općinski Građanski sud

Ul. Grada Vukovara 84

9:00-11:00

KEV i Remontni

Ul. Ante Babaje 1

13:00-16:00

29.05.

HT (pauza 12:00-12:30)

Radnička cesta 21

08:30-14:00

Sesvetski Kraljevec

Željeznička ulica 13

15:00-18:00

ZAHVALJUJEMO SE NA VAŠEM ODAZIVU I DOLASKU NA AKCIJU.

Brzi pristup

Kontakt

Tel. 01/5582-125

Fax: 01/3770-681

Email: ddk@ckzg.hr

Djelatnici:

Ana-Marija Viduka
Email: ana-marija.viduka@ckzg.hr

Tamara Dinter
Email: tamara.dinter@ckzg.hr

Djelatnosti

Kap po kap od 1923. do danas

26. veljače 1923. godine u Ginekološkoj klinici u Petrovoj, današnjoj Klinici za ženske bolesti i porode obavljena je prva transfuzija krvi uz najveći rizik za primatelja krvi jer je obavljena bez određivanja krvne grupe. Nažalost ishod i sudionici ovog velikog događaja su nam nepoznati.

 

Samo godinu dana poslije, 1924. godine u istoj klinici obavljena je transfuzija krvi uz određivanje krvne grupe, što predstavlja daleko veću sigurnost za primatelja.

1925. godina od velike je važnosti u povijesti ove grane medicine, ali i djelatnosti Crvenog križa jer nam iz te godine potječu informacije o prvim darivateljima krvi imenom i prezimenom.

Od 1925. godine polako raste broj transfuzija krvi iz godine u godinu.

Do 1953. godine u Hrvatskoj nije postojalo organizirano dobrovoljno darivanje krvi, sve se svodilo na obiteljska, prijateljska i plaćena darivanja krvi.

Utemeljitelj i promotor akcija darivanja krvi u Hrvatskoj je Hrvatski Crveni križ. Prva organizirana akcija darivanja krvi održana je 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak u organizaciji upravo Hrvatskog Crvenog križa. Uslijedila je akcija u zagrebačkoj tvornici Franck koja je održana 2. studenog iste godine te je time započelo organizirano prikupljanje odnosno darivanje krvi.

Danas se akcije darivanja krvi provode u organizaciji 110 općinskih i gradskih društava Crvenog križa u cijeloj Hrvatskoj. Kao i u počecima, osnovna načela darivanja krvi su: dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost.

Vi upravo pregledavate stranicu Crvenog križa Grada Zagreba, i mi Vas pozivamo da sa nama pišete sadašnjost i budućnost darivanja krvi u našoj organizaciji, što će Vaša/naša djeca čitati kao povijest.

Javite se u Crveni križ Zagreba i pišimo povijest zajedno.

Od odluke do darivanja

Prema definiciji koju su odredile Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe), a koja je prihvaćena u svim zemljama svijeta:

 

 • Dobrovoljni darivatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu naknadu, ni novčanu niti na način koji se može smatrati nadomjestkom novca. Skromna uspomena (dar) i osvježenje nakon davanja krvi prihvatljivi su za dobrovoljno davalaštvo krvi.
 • Dobrovoljni darivatelj krvi je posredan, aktivan sudionik u liječenju bolesnika, tj.on je aktivna veza između zdravog dijela društva i bolesnika.

Dobrovoljni darivatelj krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti (u iznimnim slučajevima do 70 godina), tjelesne težine proporcionalne visini (minimalno 55 kilograma), ukoliko vrijednost sistoličkog krvnog tlaka nije ispod 100mm/Hg i ne prelazi 180mm/Hg, a dijastoličkog ne smije biti ispod 60mm/Hg, niti iznad 110mm/Hg. Puls osobe ne smije biti manji od 50, niti viši od 100 otkucaja u minuti, a tjelesna temperatura ne smije prelaziti 37°C .

Ukoliko zadovoljavate sve ove kriterije, možete pokušati darovati krv.

Kada ste donijeli odluku o tome da krv želite darovati, javite se u Crveni križ ili pogledajte popis akcija gdje možete darovati krv.

Kada dođete na akciju darivanja krvi, ponesite osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu ili putovnicu i samo hrabro! Prvo Vas očekuje pregled hematologa koji će provjeriti imate li dovoljno željeza u krvi. Ukoliko imate, slijedi liječnički pregled. Liječnik će Vam provjeriti vrijednosti krvnog tlaka i rad srca te obaviti kratak razgovor s Vama, koji je od velike važnosti kako bi se procijenilo Vaše zdravlje.

Kada ste sve prošli, djelatnik Crvenog križa će Vas upisati u bazu podataka, uručiti mali znak zahvalnosti i konačno ste došli do onog najvažnijeg dijela, zbog kojeg ste došli.
Smjestiti ćete se na krevet gdje će Vam tehničar uvesti iglu u krvnu žilu i time počinje proces darivanja krvi koji traje 7 do 10 minuta.

Do kraja postupka, darovati ćete 450 ml krvi i time ste postali dobrovoljni darivatelj krvi, član mnogobrojne Obitelji u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Čestitamo!

Razlozi privremenog odbijanja za darivanje krvi

Mnogo je razloga zašto osoba može biti privremeno odbijena za darivanje krvi i nije ih moguće sve nabrojiti zato ćemo Vas upoznati sa nekima, onima koji su najčešći

 

 • smanjen hemoglobin
 • visoki ili niski krvni tlak
 • lakše akutne bolesti (prehlada)
 • žene za vrijeme menstruacije ili dojenja,
 • alkoholizirano stanje
 • nakon primanja transfuzije
 • nakon operativnih zahvata

Svakako, odluku o tome smijete li darovati krv ili ne donosi liječnik koji će Vas pregledati i postaviti Vam važna pitanja.

Odgovori na još neka pitanja

Muškarci krv mogu darovati svaka 3 mjeseca, dok žene krv smiju darovati svaka 4 mjeseca. Darivanjem krvi se ne možete zaraziti AIDS-om niti drugim zaraznim bolestima. Postupkom darivanja krvi ne ugrožavate svoj život jer je materijal za uzimanje krvi u potpunosti jednokratan. Postupkom darivanja krvi nećete razviti ovisnost.

Prije darivanja važno je da ste jeli i da pijete dovoljno tekućine, koju morate unostiti i nakon darivanja krvi kako biste nadoknadili izgubljenju tekućinu iz organizma.

Prava i pogodnosti za darivatelje krvi
 • Radnik po osnovi darivanja krvi, ostvaruje pravo na jedan plaćeni slobodan dan, koji koristi na dan darivanja, osim ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Zakon o radu (pročišćeni tekst) čl.86. st.6. (NN93/14). Ovo pravo je povoljnije riješeno u pojedinim kolektivnim ugovorima prema kojima radniku pripada pravo na dva dana plaćenog dopusta za svako darivanje krvi.
 • Sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod osiguravaju se u državnom proračunu za osiguranike:

  3. osigurane osobe dobrovoljne darivatelje krvi s više od 35 davanja (muški) odnosno s više od 25 davanja (žene). Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju NN (85/06,150/80, 70/10)

Potvrdu o navedenome možete dobiti na akciji darivanja krvi

 • Odlukom o socijalnoj skrbi, utvrđeno je da pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a imaju dobrovoljni darivatelji krvi, i to muškarci koji su dali krv trideset i više puta i žene koje su krv darovale dvadeset i više puta, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Potvrdu o navedenome zatražite u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Petrova 3

Posebno hvala
 • Posebno hvala darivateljima krvi koji su 2016. godine darovali krv

  200 puta:

  Silvijo Puljčan

  125 puta:

  Zdravko Kučinić

  Ivan Petković

  100 puta:

  Antun Dravinski

  Stjepan Fuček

  Branko Juratovac

  Miljenko Posilović

  Vjekoslav Račić

  Vinko Razum

  Ivan Reščić

  Nikola Štokan

  Branko Zeman

  Sulejman Zukić

  75 puta:

  Alfred Antonovski

  Đuro Arlović

  Šimo Barišić

  Željko Čep

  Zvonko Čukelj

  Mladen Erić

  Stjepan Jašek

  Ivica Kuzmić

  Robert Leljak

  Ivan Marinić

  Damir Negovec

  Stjepan Pozderac

  Dražen Škofljanec

  55 puta:

  Gordana Čakarun

  Radinka Glavan

  50 puta:

  Tomica Antolić

  Marinko Azinović

  Branko Bartolić

  Ilija Brkić

  Željko Bubanko

  Damir Celčić

  Ivica Ceronja

  Enes Crnkić

  Dražen Dominić

  Franjo Dutković

  Zvonimir Grgić

  Ivan Grubec

  Belizar Hotko

  Nenad Išek

  Stjepan Jagušt

  Damir Koščević

  Zoran Ležaić

  Goran Lončar

  Lovro Martinić

  Miro Matijević

  Dragutin Miholić

  Domagoj Milinković

  Kristijan Modrić

  Rajko Mort

  Alen Octenjak

  Nenad Pajić

  Mirko Radić

  Zlatko Salaj

  Renato Severec

  Boris Šabarić

  Marko Šupe

  Mladen Telešman

  Rober Varga

  Darko Vlašić

  Branko Vlašić

  Božidar Vužić

  35 puta

  Sanda Agnić

  Vlasta Debanić

  Zvjezdana Đuranek

  Dragica Filipović

  Danijela Gojak

  Nadica Herjavić

  Željka Ilijašev

  Iva Kračun

  Mirjana Levatić

  Eugenija Marušić

  Marina Matutinović

  Sanja Projić

  Barica Rapljenović

  Biserka Šmerda

Akcije darivanja krvi u:

Srednje škole

Često puta osoba odluči darovati krv po prvi puta upravo za vrijeme pohađanja srednje škole. Osobe koje daruju krv prvi puta nazivaju se Prvodarivatelji i u Zagrebu ih svake godine bude oko 1000. Iskreno se zahvaljujemo svakoj školi, ravnatelju i povjereniku Crvenog križa koji nam pomažu da upravo u vrijeme njihovog osobnog obrazovanja odgajamo mlade ljude i budimo im svijest o potrebi darivanja krvi i pomaganja drugima u najtežim situacijama. Svakome prvodarivatelju želimo da krv može darovati do kraja svog života, jer to znači da će uvijek biti dio zdrave populacije i u mogućnosti pomoći drugome.

Škole u kojima se održavaju akcije darivanja krvi:

Geodetska tehnička škola
Gimnazija Lucijana Vranjanina
Gimnazija Tituša Brezovačkog
Gornjogradska gimnazija
Graditeljska tehnička škola
I gimnazija
I. tehnička škola Tesla
II ekonomska škola
III gimanzija
IV gimnazija
IX gimnazija
Klasična gimnazija
Policijska akademija
Poštanska i telekomunikacijska škola
Prirodoslovna škola Vladimira Preloga
Prva ekonomska škola
Strojarska škola Frana Bošnjakovića
Škola za cestovni promet
Škola za medicinske sestre Mlinarska
Škola za medicinske sestre Vinogradska
Škola za medicinske sestre Vrapče
Škola za primalje
Športska gimnazija
Tehnička škola Ruđera Boškovića
Tehnička škola Zagreb
Upravna škola Zagreb
V gimnazija
X gimnazija „Ivan Supek“
XIII gimnazija
XVI gimnazija
XVIII gimnazija
Zdravstveno učilište Zagreb II Gimnazija

  Visokoobrazovne institucije

  Poslije prvodarivanja u srednjim školama, naši darivatalji svoj put u humanosti često nastavljaju i za vrijeme studiranja. Upravo na fakultetima ponovno srećemo prvodarivatelje koje smo upoznali u srednjoj školi. Nadamo se da će svi oni nastaviti svoj put darivanja krvi i u svojim radnim organizacijama ili u našim prostorima. Mi ćemo uvijek nastojati da Vam svako darivanje bude lijepo iskustvo i biti ćemo Vam poticaj i oslonac na tome Vašem putu.

  Ukoliko studirate na fakultetu koji nije uključen u akcije darivanja krvi, slobodno nam se javite.

  Fakulteti u kojima se organiziraju akcije darivanja krvi:

  Kineziološki fakultet
  Tehničko veleučilište Zagreb
  Fakultet elektrotehnike i računarstva

  Radne organizacije
  Poslije darivanja krvi u srednjoj školi i na fakultetu, dobru tradiciju nastavljamo i u radnom okruženju. Ovim putem želimo se zahvaliti upravama navedenih organizacija, organizatorima akcija u njima bez kojih ne bismo mogli organizirati akcije, a najviše se zahvaljujemo svakom darivatelju, ali i osobama koje pokušaju darovati krv, jer krv je nekada jedini lijek!

   

  Radne organizacije u kojima se organiziraju akcije darivanja krvi:

  Coca-Cola
  Čistoća
  Dukat
  Elektra
  Ericcson Nikola Tesla
  FINA
  Franck
  Gradska plinara Zagreb
  Hrvatska elektroprivreda
  Hrvatska lutrija
  Hrvatska Narodna banka
  Hrvatska pošta
  Hrvatska radio televizija
  Hrvatski telekom
  Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
  Ina poslovna zgrada
  Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice
  Končar
  Končar distributivni transformatori
  Končar električna vozila
  Končar energetski transformatori
  Končar mjerni transformatori
  Kraš
  Naftaplin
  Općinski građanski sud
  Pliva
  Privredna banka Zagreb
  Psihijatrijska bolnica Vrapče
  Remontni zavod
  Zagrebačka banka
  Zagrebački električni tramvaj

  Crveni križ

  U našim prostorima se krv može darivati jednom mjesečno, osim u Sesvetama, gdje se akcije održavaju svaka dva mjeseca. Ukoliko krv niste mogli darovati u svojoj radnoj organizaciji, ili u njoj nema organiziranih akcija, dođite u naše prostore ili nas kontaktiranje da organiziramo akcije kod Vas.

   

  Prostori Crvenog križa gdje nas možete posjetiti:

  Crveni križ Zagreba, Ilica 223
  Crveni križ Zagreba, Siget 18a (Super Andrija)
  Udruženje obrtnika Sesvete, Ninska 11c, Sesvete