U subotu, 23. ožujka, na Trgu bana Jelačića obilježili smo Dan narcisa. Već 28 godina diljem hrvatske, prve subote proljeća organizira se ova javnozdravstvena akcija kako bi se upozorilo na važnost prevencije jedne od najčešćih smrtonosnih bolesti kod žena – raka dojke, a njome se pokušava osvijestiti naše sugrađanke o načinima prevencije i potaknuti ih na redovite odlaske na preglede.

Brojne sugrađanke imale su prilike saznati sve najnovije informacije o prevenciji i liječenju raka dojke, a one starije od 40 godina mogle su obaviti besplatan pregled na mobilnom mamografu bez uputnice i plaćanja.

“Već 28. godinu za redom Grad Zagreb organizira Dan narcisa kojim želi senzibilizirati javnost na problem karcinoma dojke kod žena. Drago nam je da ova akcija daje rezultate i da se smanjila smrtnost od karcinoma dojke kod žena“, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević. „Hrvatski zavod za javno zdravstvo plaća preventivne preglede za žene od 50 do 69 godina, a Grad Zagreb je uveo nadstandard da plaća preventivne preglede i za mlađe žene od 40 do 50 godina te za žene starije od 69 godina”, istaknuo je i podsjetio sugrađanke da isto tako u sklopu akcije “Štampar u tvom kvartu” Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar imaju mogućnost koristiti uslugu mobilnog mamografa.