Koordinatorice volontera Crvenog križa Zagreb održale su dvije radionice na temu „Prepoznaj prijetnju na društvenim mrežama“ 28. veljače u Mjesnom odboru Gajevo. Radionice su održane povodom obilježavanja Dana borbe protiv vršnjačkog nasilja za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole.

Provodeći program Prevencije trgovanja ljudima kroz dugi niz godina uočena je potreba za posvećivanjem veće pažnje neželjenom ponašanju na internetu.  Svi mi koristimo Internet koji ima pozitivne i negativne strane. Ponekad, posebno koristeći  društvene mreže osobe iza ekrana neprimjereno komuniciraju ili objavljuju svoje ili tuđe osobne podatke i/ili fotografije. Zaštićeni ekranima ne razmišljamo o posljedicama koje naše ponašanje može imati kako za nas same tako i za druge, zato je važno često ponavljanje i upoznavanje mladih s pravilima ponašanja za vrijeme korištenja interneta.

Vršnjačko nasilje jedan je od gorućih problema u školama ne samo uživo već i na internetu. Internetsko nasilje ili popularnije nazvano cyberbullying je vrlo ozbiljan problem koji uključuje nasilje putem internet medija ili telekomunikacijskih kanala. Posljedice internetskog nasilja također uključuju probleme s mentalnim zdravljem, povećani stres i tjeskobu, depresiju, nasilno ponašanje i nisko samopoštovanje.

Stoga je prevencija neprihvatljivog ponašanja na internetu jedan od naših ciljeva u radu s mladima.

Vjerujemo da čestim i kvalitetnim edukacijama kroz primjere iz života možemo doprinijeti stvaranju društva u kojem će mladi biti manje izloženi nasilju.