Brojni građani Zagreba pridružili su nam se ove subote na Jarunu na obilježavanju Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite Republike Hrvatske. Na manifestaciji „Zajedno za otporniji Zagreb“ koju su organizirali Grad Zagreb, Područni ured civilne zaštite Zagreb,  Crveni križ Zagreb i druge službe, građani su imali prilike vidjeti aktivnosti i isprobati opremu svih operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Najveće zanimanje izazvale su vježbe na vodi koje su tijekom nekoliko sati izvodili volonteri Crvenog križa Zagreb i Hrvatskog Crvenog križa specijalizirani za spašavanje u otežanim uvjetima na vodi. Dugačak red za vožnju na vodenom skuteru Rescue Runneru i čamcu Whaly satima se nije smanjivao

Ove godine obilježavanjem međunarodnog i nacionalnog dana civilne zaštite posebno se želi naglasiti važnost prevencije i podizanja razine svijesti građana svih dobnih skupina o brojnim rizicima i ispravnim obrascima ponašanja u katastrofama.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb na Jarunu je predstavilo različite aktivnosti iz svog djelokruga rada. Uz prikaz akcija spašavanja na vodi i demonstraciju opreme, održane su edukacije prve pomoći i oživljavanja upotrebom AVD uređaja. Liječnici Crvenog križa proveli su preventivne zdravstvene preglede. Posjetitelji su tako mogli izmjeriti tlak i šećer u krvi, napraviti spirometriju i oksimetriju. Volonteri zagrebačkog Crvenog križa demonstrirali su realističan prikaz ozljeda što je izazvalo najveći interes najmlađih generacija, a tijekom čitave manifestacije bio je organiziran i kutak za djecu. Građani su imali prilike učiniti i dobro djelo dobrovoljno darujući krv na akciji organiziranoj u sklopu događanja.

Obilježavanju se pridružio i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa svojim suradnicima koji je istaknuo kako je Grad Zagreb pripravan za slučaj velike nesreće. Naglasio je kako se kontinuirano nabavlja dodatna opremu i provode vježbe, simulacije, lažne uzbune te stres testovi kako bi se vidjelo kako sustav funkcionira.

Predstavilo se 16 sastavnica Civilne zaštite s opremom i vozilima, a uz spomenute aktivnosti Crvenog križa Zagreb, prikazani su i modeli potresa, poplava i erozije tla, gašenja požara, tehnika podizanja šatora i brojne druge aktivnosti. Posebno zanimljiv bio je i simulator potresa koji su posjetitelji mogli isprobati, a djeca su tijekom cijelog popodneva uživala u vožnji vlakićem i traženju skrivenog odašiljača.

 

Foto: Grad Zagreb