Povodom završetka projekta Unapređenje kvalitete života umirovljenika na području Grada Zagreba, organizirano je završno druženje korisnika.

U prostorijama Crvenog križa Zagreb u zgradi Super Andrije u Sigetu, naši korisnici starije životne dobi koji su pohađali program rekreativnih aktivnosti te radionice talijanskog i njemačkog jezika razmijenili su iskustva stečena tijekom pohađanja programa uz tople napitke te prigodne slatke i slane grickalice.

Projektom koji je započeo 1. listopada prošle godine, a završava s današnjim danom obuhvaćeno je 50 umirovljenika. Kroz 50 sati talijanskog i 50 sati njemačkog jezika korisnici su usvojili osnovna znanja i unaprijedili svoje komunikacijske i socijalne vještine, a 50 rekreativnih radionica bilo im je od velike koristi za usvajanje obrazaca zdravog načina života te poboljšanje njihovog fizičkog i općeg zdravstvenog stanja. Svi sudionici u sklopu projekta dobili su sportske boce za vodu te sportske ručne futrole za mobitel.

Više od 80 posto korisnika zadovoljno je provedenim aktivnostima, pokazala je evaluacija provedena putem anketnog upitnika tijekom završnog druženja. Njihova kvaliteta života dignuta je na višu razinu, a to je, uz unaprjeđenje područja aktivnog starenja i bio jedan od glavnih ciljeva ovog 5.500 eura vrijednog socijalno humanitarnog projekta financiranog iz Proračuna Grada Zagreba.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb prepoznalo je probleme naših sugrađana starije dobi –  nisku razinu njihove uključenosti u društvene aktivnosti, gubitak emocionalne potpore u svakodnevnom životu i aktivnostima te nedostatak interakcije i društvenih kontakata, financijska ograničenja, nedostatak svijesti kod okoline o potrebama umirovljenika te nedovoljan broj organiziranih aktivnosti prilagođenih osobama starije životne dobi te redovno provodi aktivnosti i projekte kako bi se ti problemi umanjili i ublažili.