Deset učenika Agronomske škole Zagreb u pratnji profesorice posjetilo je Prihvatilište za beskućnike u sklopu fakultativnog predmeta „Škola i zajednica“ koji pohađaju.

Čitavo prijepodne proveli su obilazeći Prihvatilište i družeći se s korisnicima koji su u njemu smješteni. Korisnici su bili vrlo otvoreni za razgovor o životnim pričama i nesretnim okolnostima koje su ih dovele do situacije u kojoj se danas nalaze, ali i o životu u Prihvatilištu i svojim dnevnim aktivnostima.

Djelatnice Prihvatilišta provele su učenike kroz njihove spavaonice i zajedničke prostorije u kojima se druže i obitavaju poput kuhinje, dnevnog boravka i kreativne radionice te kroz urede djelatnika gdje korisnici svakodnevno mogu primiti psihološku i zdravstvenu pomoć, porazgovarati sa socijalnim radnicima, ali i kroz uređeno dvorište Prihvatilišta.

Učenici su bilo pozitivno iznenađeni prostorima i uslugama Prihvatilišta. „Imali smo predrasudu da je to neko mračno i hladno mjesto, ali sada vidimo da je situacija potpuno drugačija. Ljudima je ovdje osigurana sva moguća pomoć, imaju dobro uređene prostore, kuhane obroke, praonicu rublja, razne kreativne radionice i djelatnici Crvenog križa dobro se brinu za njih“, zaključili su.

Suradnja između zagrebačkog Crvenog križa i Agronomske škole započela je u prosincu 2023. godine kad su učenici i profesorice pozvali djelatnike Prihvatilišta da održe predavanje u sklopu fakultativnog predmeta „Škola i zajednica“ na koje smo se rado odazvali. Cilj ovog predmeta je pobuditi u učenicima zanimanje za prepoznavanje problema u zajednici i otkriti načine na koji se oni mogu riješiti. Voditeljica Prihvatilišta održala je predavanje u školi i odmah je dogovorena posjeta učenika Prihvatilištu.

Suradnja se nastavlja. Prilikom posjete učenici su već dobili zanimljive ideje kojima život korisnicima u Prihvatilištu mogu učiniti još ljepšim. Kako je agronomija, između ostalog, posvećena obradi zemlje te brizi o biljkama, u toplijim proljetnim danima učenici će sadnjom cvijeća i drveća uljepšati okoliš Prihvatilišta u čemu će im pomoći korisnici. Kroz zajedničko druženje i aktivnosti Zajedničko druženje i aktivnosti svakako korisnicima u Prihvatilištu boravak će učiniti kvalitetnijim i zanimljivijim, a mladi mogu itekako puno toga naučiti iz životnih primjera i priča naših korisnika. Ovakva socijalna inkluzija i pozitivni primjeri partnerstva doprinose resocijalizaciji beskućnika i senzibilizaciji javnosti za njihove probleme te stvaraju empatiju i mijenjaju način na koji nove generacije doživljavaju osjetljive skupine našeg društva.