Predstavnici organizacija civilnog društva, lokalnih i državnih vlasti Republike Albanije boravili su u dvodnevnom posjetu Zagrebu prilikom koje su održali sastanke u Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb.

Ravnatelj Petar Penava predstavio je djelokrug rada Crvenog križa Zagreb kroz iscrpnu prezentaciju i video materijale. Četrnaest predstavnika albanskih organizacija civilnog društva (OCD), lokalnih vijeća za sigurnost (LSC), Ministarstva unutarnjih poslova (MOI) i Albanske državne policije (ASP) poseban interes iskazali su za djelovanje Crvenog križa Zagreb u kriznim situacijama te za preventivne programe koji se provode u suradnji s policijom i drugim organizacijama civilnog društva te volonterima.

U Centru za volontere i mlade Crvenog križa Zagreb albanskom izaslanstvu predstavljeni su volonterski programi i različite inicijative za pružanje pomoći mladima s naglaskom na inicijative za podizanje svijesti i prevenciju o rizicima vatrenog oružja i borbe protiv trgovine ljudima. Volonteri Crvenog križa Zagreb djeluju kroz Interventni tim, Klub mladih, Spasilački tim te volontiranje po odjelima.

Mladi volonteri demonstrirali su gostima realan prikaz ozljeda te pružanje prve pomoći u situacijama ranjavanja vatrenim oružjem izazvavši oduševljenje članova delegacije. Predstavnici albanskih institucija naglasili su kako su pod velikim pozitivnim dojmom širokim opsegom aktivnosti koju volonteri provode te kako će se primjere dobre prakse potruditi implementirati i u svoje programe, a obostrano će se razmotriti i mogućnosti daljnje suradnje.

Razmjena posjeta Hrvatskoj organizirana je u sklopu projekta „Pomoć nacionalnim vlastima Republike Albanije u smanjenju rizika od širenja oružja i zlouporabe malog i lakog oružja (SALW)“, koji financira Europska unija, Savezna Republika Njemačka i Republika Francuska. Hrvatska je i dalje jedna od zemalja s bogatim iskustvom i održivim strategijama u podizanju svijesti o rizicima i zlouporabi vatrenog oružja koje datiraju prije gotovo dva desetljeća i još uvijek je u tom smislu aktivno angažirana.

Osim dva posjeta Crvenom križu Zagreb, albansko izaslanstvo održalo je i niz sastanaka s predstavnicima Ravnateljstva policije RH, Policijske uprave zagrebačke, Informativnog centra za prevenciju, Policijske postaje Velika Gorica te Centra za forenzička vještačenja.