Na jedinstveno putovanje otisnuli su se sinoć gledatelji u kazalištu Vidra gdje su osobe s invaliditetom za njih izveli glazbeno-scensku predstavu „Upalimo zvijezde“.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb upriličilo je ovu posebnu izvedbu kako bi obilježilo dva značajna dana – Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera.

Upravo su volonteri Crvenog križa Zagreb činili bili dobar dio publike koja je uživala u detektivskoj priči pod režijom Marija Kovača. Uz poznatog režisera, puno vremena, ljubavi i truda u stvaranje ovog djela unijela je već dobro uhodana ekipa – glumica Petra Radin, plesni pedagog Branko Banković, likovna umjetnica Iva Lipovac te glazbenica Davorka Horvat.

Puna tri mjeseca predstavu su predano uvježbavali korisnici Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem Gradskog društva Crvenog križa Zagreb iz četiri radionice – Siget, Črnomerec, Dubrava i Podsused, a na daskama koje život znače pridružio im se i specijalan gost, akademski glumac Asim Ugljen te polaznici policijske škole Josip Jović.

Nakon dvije uspješne predstave održane početkom ove godine na temu idealnog svijeta i krajem prošle godine na temu povijesti, sadašnjosti i budućnosti Crvenog križa, gledatelji su u prepunoj dvorani Vidre ovoga puta pratili detektivsku priču koja se prigodno odvija u blagdansko vrijeme.

Kao i prethodne predstave osoba s invaliditetom i ova je bila puna pjesme i plesa koje su, pod vodstvom voditelja, osmislili sami korisnici. Njihova izvedba svjedoči o neizmjernom duhu i kreativnosti koji prebivaju u svakom pojedincu, bez obzira na njihove sposobnosti. Glumci, svaki sa svojim jedinstvenim talentima, oživjeli su priču koja prelazi pozornicu odjekujući univerzalnim temama suosjećanja i razumijevanja, odlikama koje krase predane volontere Crvenog križa Zagreb. Bila je to prava proslava otpornosti, odlučnosti i snage suradnje.

„Misija Crvenog križa je da spaja, a upravo ovdje, na jednom mjestu, spojili smo umjetnost i humanost, a poslovna i profesionalna suradnja prerasla je u istinsko prijateljstvo između renomiranih umjetnika, djelatnika Crvenog križa Zagreb i, najvažnije, naših korisnika koji su uistinu uživali u procesu učenja i finalne izvedbe“, rekao je ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava. „U okviru programa Poludnevnog boravka nastojimo na sve načine razviti psihofizičke sposobnosti osoba s invaliditetom kako bi se što više uključile u normalne životne tijekove, a ovakav uspješan projekt i socijalni događaj velika je stvar za sve nas.“

Izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Romana Galić istaknula je kako Grad Zagreb prostorno i financijski pomaže različite programe gradskog Crvenog križa i potiče integraciju osoba s invaliditetom u društvo na svim razinama. „Danas smo na najbolji način vidjeli kako se osobe s invaliditetom integriraju kroz kulturu. Crveni križ Zagreb spojio je dva međunarodna dana i pokazao ono što tijekom čitave godine integrira u zajednici, a to je pomoć osobama s invaliditetom i snaga volontera koji su snažan poticaj i pomoć osjetljivim skupinama naših sugrađana da ostvare svoja prava i integriraju se po svim pitanjima.“

Kako na nju utječe ovakva integracija otkrila je i jedna od sinoćnjih glavnih glumica, korisnica Poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem Ana Marija Ostrihon: „Bilo mi prelijepo, osjećala sam se jako ugodno na pozornici, stekla sam puno samopouzdanja i uistinu uživala u svakom trenutku. Nadam se da će ovakvih prilika i ovakvih predstava biti što više“.

„Večeras nismo upalili samo zvijezde, već smo zvijezde doveli na pozornicu. Količina sreće koja je zračila s pozornice bila je više nego očita i prelila se na cijelu dvoranu. Rad s ovim ljudima nama umjetnicima nevjerojatan je gušt. Ovo nam je već treća zajednička predstava. U prvoj smo se tražili, u drugoj smo se naši, a u trećoj već telepatski čitamo misli jedni drugima. Večeras smo doživjeli jedan festival kazališta, umjetnosti, inkluzije i druženja“, istaknuo je redatelj Mario Kovač, dodavši kako to prepoznaje i publika jer se za svaku predstavu traži mjesto više.

Gledatelji su itekako prepoznali duboki značaj ovog događaja. Dok su reflektori snažno obasjavali izvanredne talente osoba s invaliditetom, njihova izvedba okupljene je podsjetila da svaka osoba, bez obzira na svoje sposobnosti, ima priču vrijednu dijeljenja i ulogu u izgradnji inkluzivnijeg društva. Međunarodni dan osoba s invaliditetom podsjetio nas je da zagovaramo inkluzivnost, rušimo barijere i slavimo raznolike sposobnosti koje obogaćuju naše zajednice. Istodobno, Međunarodni dan volontera potaknuo nas je da izrazimo najdublju zahvalnost volonterima Crvenog križa, čija predanost službi humanosti ne poznaje granice.

Svojom posvećenošću humanosti, povezivanju, nadilaženju granica i poticanju osjećaja zajedništva, Crveni križ Zagreb postao je sinoć veliki svjetionik inspiracije u ovo blagdansko vrijeme, a svjetionik nastavlja svijetliti i dalje. Ulomci glazbeno-scenskog kolaža izvedeni su i u četvrtak, 7. prosinca, na svečanom obilježavanju 77. rođendana URIHO-a, čime osobe s invaliditetom potvrđuju svoj umjetnički potencijal i talent te postaju prepoznatljivi dionici umjetničkih događanja u gradu Zagrebu, a u budućnosti, vjerujemo i izvan Zagreba.