Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora, Marijana Petir posjetila je u petak, 24. studenoga 2023. godine, Logistički centar za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama i Banku hrane Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Ravnatelj Petar Penava, sa svojim suradnicima, proveo je gošću Logističkim centrom koji se sastoji od 500 m² skladišnog prostora, 300 m² uredskog prostora, 192 paletna mjesta te 25 m2 rashladne komore u prostoru koji je Grad Zagreb gradskom Crvenom križu ustupio na korištenje i čije je uređenje Grad Zagreb financirao aneksom Ugovora o javnim ovlastima u iznosu od 250.000,00 eura.

Gospođu Petir najviše je interesirao rad prve otvorene Banke hrane  Hrvatskoj koja se nalazi u sklopu Logističkog centra.

Nakon obilaska uslijedio je sastanak na kojem je ravnatelj Penava istaknuo velike prednosti koje je društvo dobilo Logističkim centrom i Bankom hrane, brzina u djelovanju u svim kriznim situacijama na području grada Zagreba i pružanje pomoći u podjeli prehrambenih i higijenskih potrepština građanima. Pojasnio je odvijanje procesa Banke hrane koji započinje kontaktiranjem Banke hrane GDCK Zagreb od strane donatora s iskazanim količinama i vrstom donacije, nakon čega Banka hrane zaprima, skladišti i kontaktira posrednike u doniranju hrane te im distribuira hranu prema iskazanim potrebama. Prezentirao je i ostale djelatnosti koje društvo provodi od socijalnih usluga, zdravstvenih programa, humanitarnih programa i projekata, dobrovoljnog darivanja krvi, škole u prirodi u domovima Crvenog križa te je najavio otvaranje Volonterskog centra.

Uslijedilo je prikazivanje mrežne platforme IT sustava za doniranje hrane „e-doniranje“ u vlasništvu Ministarstva poljoprivrede koju GDCK Zagreb svakodnevno koristi u svom radu. Suradnici Logističkog centra opisali su postupak i način kojim se koristi  platforma i naglasili prednosti bržeg povezivanja donatora hrane i posrednika u lancu doniranja hrane.

Predsjednica saborskog odbora za poljoprivredu izrazila je veliko zadovoljstvo postignutim uspjesima GDCK Zagreb i naglasila kako je uloženi rad i trud doprinio razvoju efikasnog djelovanja u kriznim situacijama. Pohvalila je uspostavu sustava Banke hrane kojom su se stvorili preduvjeti za povećanje količina donirane hrane čime će se doprinijeti smanjenju otpada od hrane.