Za promjenu je najvažnije na prvo mjesto staviti osobu s invaliditetom tako da ju se izravno uključi u sve procese koji se tiču njezinog života i da u tim procesima aktivno sudjeluje i donosi odluke te stvoriti uvjete da na ravnopravnoj osnovi s ostalim građanima živi dostojanstven i neovisan život.

„Osobe s intelektualnim teškoćama imaju potrebu i interes za pružanjem izvaninstitucionalnih socijalnih usluga. Oni, kao i njihovi roditelji zaziru od institucionalnih socijalnih usluga i izražavaju važnost usluga koje im se pružaju u zajednici“ zaključak je analize provedene tijekom dvogodišnjeg boravka šest osoba s intelektualnim oštećenjem u organiziranoj stambenoj zajednici. Stambena zajednica organizirana je u sklopu EU projekta „U vlastitom dnevnom boravku“ koji je Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provelo u suradnji s Gradom Zagrebom.

Dvogodišnja analiza rezultirala je izradom i objavom Podloge programa za pružanje izvaninstitucionalnih socijalnih usluga koja je u ponedjeljak, 23. listopada 2023. godine, predstavljena stručnoj javnosti, predstavnicima Centra za rehabilitaciju Zagreb, Caritasa zagrebačke nadbiskupije te Grada Zagreba.

„Kroz ovu stambenu zajednicu dobili smo uvid u to kakvi su programi potrebni i na što se je potrebno fokusirati“, istaknula je Valentina Vujić psihologinja Crvenog križa Zagreb i koordinatorica projekta koja je prezentirala zaključke i preporuke proizašle iz analize. „Podaci dobiveni u direktnom radu s ciljanom populacijom govore kako se potreba za socijalnim uslugama u zajednici može podijeliti na nekoliko područja: neovisno življenje i stanovanje, zdravstvena zaštita, emocionalna dobrobit i psihosocijalna edukacija, zapošljavanje, kultura, slobodno vrijeme i sport. Korisnici procjenjuju kako je njihova kvaliteta života veća za vrijeme življenja u zajednici nego za vrijeme življenja u ustanovama te žele povećanje kapaciteta usluga organiziranog stanovanja koje im pomažu da ostanu u zajednici što je dulje moguće, dobivaju potrebnu podršku u svim aspektima života u kojima im je to potrebno te ostvare svoj puni potencijal“, pojasnila je Vujić i dodala kako je svaki korisnik primao osobno usmjerenu uslugu ovisno o procijenjenim potrebama.

„Interes i potrebe puno su veći od naših mogućnosti, no mi smo ih ovim projektom barem malo ublažili i omogućili korisnicima u organiziranom stanovanju učenje novih aktivnosti svakodnevnog života kako bi mogli što samostalnije živjeti u sklopu svojih mogućnosti. Naši djelatnici odradili su izvanredan posao, osobito s obzirom na to da se radilo o usluzi koju smo pružali 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini, što je bilo vrlo izazovno za uskladiti“, naglasila je voditeljica Odjela za socijalne usluge Ivanka Godić, dodavši kako su najbolja potvrda kvalitetnom radu djelatnika GDCK Zagreb zadovoljstvo i pohvale korisnika i njihovih skrbnika.

„Iskustvo koje je Crveni križ Zagreb stekao radeći na ovom projektu je neprocjenjivo. Pokazali smo da smo sposobni i zreli upravljati jednom ovakvom stambenom zajednicom i ovaj smo ispit položili s odličnom ocjenom. Pokazali smo put i smjer kojim se trebamo kretati i dokazali da možemo biti kvalitetan partner Gradu Zagrebu i resornom ministarstvu te se nadamo da ćemo surađivati na što više ovakvih projekata. Provedba ovog dvogodišnjeg projekta je veliki uspjeh i uspjeli smo ga provesti na visokoj razini unatoč izazovnim uvjetima uzrokovanim pandemijom“, rekao je u svom obraćanju ravnatelj GDCK Zagreb Petar Penava. „Ovo je uistinu jedan uljuđeni pristup osobama s invaliditetom koji omogućuje ono što zapravo svi želimo, integraciju i inkluziju osoba s invaliditetom i ovo je put kojim bi se cijelo društvo trebalo kretati“, poručio je Penava.

Tijekom trajanja projekta, između ostalog, pruženo je 2.400 usluga psihosocijalne podrške većem broju osoba s intelektualnim teškoćama i članovima njihovih obitelji. Više od stotinu roditelja i skrbnika primilo je psihosocijalnu pomoć te je moglo izraziti svoje brige, želje i potrebe vezano za dobrobit svoje djece i svoju vlastitu dobrobit.

Osim na korisnike s intelektualnim teškoćama, njihovim roditeljima, skrbnicima i članovima obitelji, projekt je bio usmjeren i na osobe starije životne dobi. Svrha projekta bila je osigurati neovisno življenje i potpunu uključenost u život zajednice kroz podržavanje procesa deinstitucionalizacije, odnosno prevencije institucionalizacije kroz kvalitetne socijalne usluge u lokalnoj zajednici i osiguravanje usluga potrebitim osobama u njihovim kućanstvima, prostorima boravka kod pružatelja usluge i u stambenoj zajednici.

EU projekt „U vlastitom dnevnom boravku“ (UP.02.2.2.15.0018) vrijedan je 264.781,33 eura i sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.