U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, 18. i 19. listopada 2023. godine, u organizaciji Grada Zagreba održana je konferencija „Slika siromaštva u gradovima i županijama“ s ciljem osvještavanje stručne javnosti o problemu siromaštva. Fokus je na ono što mogu učiniti gradovi i županije.

Dvodnevnoj konferenciji su nazočile djelatnice Prihvatilišta za beskućnike Gradskog društva Crvenog križa Zagreb koje su istaknule kako su ponosne što je rad Gradskog društva Crvenog križa Zagreb u ovom specifičnom području prepoznat kao dobra praksa, osobito projekt Stambene zajednice za beskućnike. Jedan od sudionika panel rasprave na temu „Siromaštvo iz različitih perspektiva“ bio je i bivši korisnik Stambene zajednice Crvenog križa koji je zajedno sa stručnjacima govorio o svojim iskustvima i prednostima te manama sustava.

Podaci za Republiku Hrvatsku ukazuju na prisutnost siromaštva u našem društvu sa stopom rizika od siromaštva koja se unatrag nekoliko godina kreće oko 18 posto. U Gradu Zagrebu stopa rizika od siromaštva u posljednjih nekoliko godina se smanjuje pa je u 2020. godini iznosila 18,5 posto, u 2021. godini 11,6 posto, a u 2022. godini 9,5 posto.

Osim osvještavanja javnosti o problemu siromaštva, ovom konferencijom željela se je potaknuti razmjenu znanja o praćenju siromaštva, modelima prevencije i njegova suzbijanja u gradovima i županijama, kao i progovoriti o učincima mjera i aktivnosti koje su usmjerene građanima u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.