Danas 18. listopada, diljem Europe obilježava se Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima kako bi podsjetili na neprestanu borbu protiv trgovine ljudima, zločina koji i dalje utječe na brojne živote diljem kontinenta i svijeta.

Trgovanje ljudima jedno je od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava suvremenog doba. Svake godine, tisuće žena, djece i muškaraca postanu žrtvama trgovanja ljudima u vlastitim zemljama i inozemstvu. Trgovanje ljudima prisutno je u svim zemljama svijeta.

Dan Europske unije protiv trgovine ljudima pruža priliku vladama, organizacijama civilnog društva i zabrinutim građanima da se udruže u podizanju svijesti o ovom hitnom problemu i poticanju na proaktivne promjene. Putem edukacije, zagovaranja i suradnje, cilj je spriječiti, otkriti i iskorijeniti trgovinu ljudima, pružajući pritom podršku i pomoć njezinim žrtvama.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi edukaciju djece i mladih o trgovanju ljudima, a osobita pozornost usmjerena je na mlade osobe koje završavaju obrazovanje i ulaze na tržište rada.

U Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb trenutno djeluje 12 volontera educiranih za provođenje radionica u odgojno obrazovnim skupinama i dvije djelatnice.

U školskoj godini 2023/2024 radionice prevencije trgovanja ljudima provode se za učenike drugih i sedmih razreda osnovne škole te završnih razreda srednjih škola.

Od 1. siječnja ove godine do danas proveli smo 28 radionica za 674 sudionika.

Trgovina ljudima ostaje ozbiljna briga, a njezina mnogostrana priroda zahtijeva zajednički odgovor. U 2023. godini fokus nije samo na prepoznavanju problema, već i na poticanju veće svijesti i provođenju konkretnih mjera za suzbijanje ove moderne vrste ropstva.

Jedna od ključnih tema Dana Europske unije protiv trgovine ljudima ove godine jest povezanost trgovine ljudima i migracija. Restriktivne imigracijske politike i neadekvatan tretman ranjivosti migranata i tražitelja azila stvorili su okolinu u kojoj trgovina ljudima može cvjetati. Mnoge osobe koje bježe od oružanih sukoba, nasilja, klimatskih kriza i humanitarnih izvanrednih situacija prisiljene su migrirati pod opasnim uvjetima. Neregularan status migracije značajan je faktor ranjivosti, čime se migranti čine lakim metama nemoralnih kriminalaca. Nažalost, naročito su ranjiva nedjeca koja putuju bez pratnje i odvojena od svojih obitelji te se često mogu naći uhvaćena u mrežu trgovaca ljudima.

Grupa stručnjaka Vijeća Europe za borbu protiv trgovine ljudima (GRETA) upozorila je na povećani rizik od trgovine ljudima koji nastaje uslijed restriktivnih imigracijskih politika i neadekvatnog tretmana ranjivosti migranata i tražitelja azila.

Dok obilježavamo Dan Europske unije protiv trgovine ljudima 2023., neka nam služi kao poziv na akciju – podsjetnik da borba protiv trgovine ljudima traje i da je jedino putem zajedničkih napora i nepokolebljive posvećenosti možemo nadati se napretku u iskorjenjivanju ovog zločina iz naših društava.

Informirajmo se, zaustavimo trgovanje ljudima!