U Boćarskom domu ove subote i nedjelje, 14. i 15. listopada, održava se manifestacija „Dani hrane i tradicijskih proizvoda Zagrebačke županije i Grada Zagreba“ s ciljem promocije gradskih i županijskih poljoprivrednih proizvoda i proizvođača, kulturnih i tradicijskih vrijednosti, jačanja prepoznatljivosti te povećanja potražnje za gradskim i županijskim poljoprivrednim proizvodima.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb sudjeluje na manifestaciji kako bi senzibiliziralo građane o nebacanju hrane te ih informiralo o mogućnostima doniranja.

Tradicionalnu, dvedesetu po redu manifestaciju posjetili su zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog župana Ervin Kolarec te glasnogovornica Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Nikolina Gotal.

„Promoviramo lokalnu proizvodnju i kratke lance opskrbe, izravnu kupnju od poznatog proizvođača, a time i poljoprivrednu proizvodnju i ruralni turizam ovih dviju županija. Grad Zagreb ima razne programe potpore lokalnim proizvođačima hrane, a vrlo brzo ćemo ići u sustav potpora malim lokalnim ekološkim proizvođačima svih vrsta hrane“, rekao je zamjenik Korlaet, naglasivši kako Grad Zagreb brine o svojoj lokalnoj proizvodnji i daje potporu poljoprivrednim proizvođačima.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Kolarec naglasio je važnost ove manifestacije za približavanje kvalitete domaćih proizvoda građanima Zagreba i Zagrebačke županije.

Glasnogovornica Crvenog križa Zagreb Gotal iskoristila je ovu priliku kako bi upozorila na velike količine bačene hrane u Hrvatskoj, zbog čega je zagrebački Crveni križ započeo s projektom Banke hrane u koju građani, ali i proizvođači mogu donirati hranu.

Na ovogodišnjem izdanju sudjeluje oko 72 proizvođača, od čega 26 iz Grada Zagreba, koji  posjetiteljima nude na kušanje i prodaju veliki broj različitih posebno vrijednih proizvoda. Sajam traje do nedjelje do 18 sati, a ulaz za sve posjetitelje je besplatan.