U zemljama Europske unije godišnje se baci oko 88 milijuna tona hrane i to najviše u domaćinstvima (53%). Istovremeno je četvrtina građana izložena riziku od siromaštva. Prema podatcima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj se godišnje baci približno 400 tisuća tona zdravstveno ispravne hrane.
ZAŠTO DONIRATI?
Donacijom hrane i higijenskih potrepština pomoći ćete pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja te doprinijeti smanjenju bacanja hrane.
ŠTO MOGU DONIRATI?
• Sve neoštećene namirnice s valjanim rokom trajanja;
• Higijenske potrepštine koje nisu korištene.
GDJE MOGU DONIRATI?
U gradu Zagrebu donacije se mogu predati u Socijalnom dućanu GDCK Zagreb, u Heinzelovoj 64-66.
Banka hrane počinje s radom 1. listopada 2023. godine.
Pozivamo sve donatore i posrednike u doniranju hrane da se jave Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb ako imaju potrebu donirati hranu ili potrebu za doniranom hranom.
U Europi i svijetu, pa i u Hrvatskoj sve je razvijenija svijest o problematici vezanoj za otpad od hrane i neracionalnom trošenju resursa za proizvodnju hrane, posebice jer je riječ ne samo o okolišnome već i o pitanju socijalno – ekonomske i etičke prirode. Aktivnosti u sprječavanju nastanka otpada od hrane trebale bi biti primarno usmjerene na izvor nastanka viška hrane, a to je u svakoj fazi lanca opskrbe: proizvodnja, prerada, distribucija i konzumacija.
Svaki pojedinac može osobno doprinjeti smanjenju otpada od hrane primjenjujući sljedeće savjete:
- Pažljivo planirajte kupovinu namirnica, kupujte racionalno i bez stvaranja nepotrebnih zaliha
- Organizirajte hladnjak i smočnicu – pravilno skladištena hrana sigurna je za korištenje i dulje ostaje svježa
- Ne pripremajte prevelike količine hrane, a na tanjure uzimajte manje količine kako bi smanjili ostatke na tanjurima
- Ostatke obroka pohranite u hladnjak i zamrznite – u hladnjak spremajte samo ohlađenu hranu. Odmrznutu hranu potrošite unutar 24 sata od zamrzavanja
- Budite inovativni i praktični – potražite recepte za viškove hrane za nove ideje. Korištenjem ostataka sprječavate bacanje hrane te skraćujete vrijeme pripreme sljedećih obroka
- Razlikujte označavanje roka trajanja hrane („najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“ datum) – nerazumijevanje razlika smatra se jednim od razloga nepotrebnog bacanja hrane
Gradsko društvo Crvenog križa grada Zagreb provodi projekt „Infrastrukturno opremanje GDCK Zagreb“ kojim izravno doprinosi smanjenju otpada od hrane i povećanju prehrambene sigurnosti siromašnijih skupina Grada Zagreba. Operativni program financiran je iz fonda EU Next Generation u iznosu 238.901,06 eura.
Najnoviji komentari