Izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa Zagreb boravilo je u četverodnevnom službenom posjetu Italiji povodom obilježavanja 53. obljetnice dobrovoljnih darivatelja krvi Općine Passignano Sul Trasimeno.

Zamjenik ravnatelja Ivica Golubić, glasnogovornica Nikolina Gotal i voditelj tehničkih poslova Goran Gosarić sudjelovali su na događaju „Lake Positive“ te na konferenciji „Solidarnost i volonterizma – tko voli daje, tko daje voli“ održanoj na srednjovjekovnoj tvrđavi Rocca Medioevale pod pokroviteljstvom Općine.

Konferenciji su nazočili brojni predsjednici i predstavnici međunarodnih i nacionalnih organizacija, profesori i doktori, a razgovaralo se o etici dobrovoljnog i besplatnog darivanja krvi, zaštiti zdravlja, zdravim načinima života te psihološkim i prehrambenim poremećajima, mogućnostima promocije ovog iznimnog čina humanosti, kao i mogućnostima suradnje s drugim udrugama.

U svom obraćanju zamjenik ravnatelja Crvenog križa Zagreb rekao je kako su dobrovoljni darivatelji krvi svijetla točka u današnjem društvu u kojem je zbog užurbanog načina života te zbog brojnih drugih razloga sve veći naglasak stavljen na negativne utjecaje kojima smo okruženi. „Svjedoci smo da putem interneta i društvenih mreža živimo i u paralelnom virtualnom svijetu, ali taj svijet ne može zamijeniti stvarni čin darivanja krvi, tekućine koja svima život znači“, rekao je dodavši kako je važno raditi na povezivanju s ljudima koji svojim nesebičnim činom promiču ideju humanosti te kako je tu humanost i solidarnost osobito važno prenositi na mlađe generacije.

Dobrovoljnim darivateljima dodijeljena su odlikovanja, a po završetku službenog programa naše je izaslanstvo uz zakusku nastavilo druženje i razgovore o potencijalnim oblicima suradnje s predstavnicima međunarodnih organizacija, s naglaskom na one koje rade s mladima i volonterima.

Gradonačelnik Passignana Sul Trasimena Sandro Pasquali primio je u starogradskoj vijećnici izaslanstvo Crvenog križa Zagreb i predsjednike drugih nacionalnih i međunarodnih organizacija. Pasquali je u govoru istaknuo ponos što suradnja i prijateljstvo između regionalne organizacije AVIS i Crvenog križa Zagreb traje već više od 40 godina te kako je u interesu Grada da se ta suradnja nastavi na zadovoljstvo svih dobrovoljnih darivatelja krvi. Predsjednik regionalnog AVIS-a Giovanni Magara izrazio je neizmjerno zadovoljstvo službenim posjetom kolega iz Hrvatske koji će ojačati i produbiti dosadašnju dugogodišnju suradnju između dvije organizacije.

Suradnja između Grada Zagreba i općine Passignano koja traje već desetljećima promiče ideju suradnje, humanosti i međusobnog razumijevanja između različitih gradova i država.