U domu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb na Sljemenu od 2. do 4. svibnja održava se Drugi znanstveni sajam u sklopu projekta STEM Škola u prirodi koji Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi u suradnji s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Učenici zagrebačkih osnovnih škola na Sajmu znanosti izravno sudjeluju u provođenju i osmišljavanju pokusa uz mentorstvo stručnjaka iz prirodoslovnih, odnosno kemijskih znanosti te uče kako funkcioniraju osnovne zakonitosti prirodoslovlja i osvješćuju prisutnost znanstvenih zakona u svakodnevnom životu.

Tijekom tri dana djeca imaju priliku kroz optičke i električke mikroskope vidjeti mikro svijet i promatrati kukce i insekte te njihove stanice kao građevne jedinice svakog živog organizma. Opremljeni i odjeveni u zaštitne kute, rukavice, naočale i maske kao pravi znanstvenici, učenici kroz interaktivne radionice i pokuse određuju pH vrijednost vode, upoznaju njenu kemijsku i fizikalnu strukturu (atome i molekule) te agregatna stanja. Uz model ljudskog kostura educiraju se o funkciji i sastavu ljudskih kostiju, a korištenjem teleskopa, uz teorijska objašnjenja, upoznaju svemir, galaksije i sunčev sustav.

„Kroz sudjelovanje na Sajmu znanosti, djeca usvajaju puno praktičnih znanja i vještina i imaju prilike  razvijati preciznost, razlikovati opasne od neopasnih kemikalija na vizualnoj i mirisnoj razini, naučiti kako s njima rukovati, razvijati kritička promišljanja te se kroz primjere i vježbe riješiti straha od pogrešaka u rješavanju problema“, pojasnio je stručni suradnik na projektu Goran Gatalica koji provodi radionice na Sajmu znanosti.

Program sajmova znanosti osmislili su stručnjaci Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, a radi što kvalitetnijeg provođenja samih aktivnosti nabavljeni su oprema i materijali za održavanje vježbi i izvođenje pokusa.

Upravo je ova oprema koja tijekom redovne nastave u mnogim školama nije dostupna, uz usvajanje novih znanja na nove načine, izazvala najveće oduševljenje kod djece. Potvrdila je to i Željana Đevenica, učiteljica osnovne škole Nikola Tesla koja već četiri godine učenike ove škole vodi u Dom Crvenog križa na Sljemenu u sklopu programa Škola u prirodi. „Ove godine po prvi puta djeca sudjeluju u STEM radionicama i moram istaknuti kako su ove aktivnosti obogatile i upotpunile cijeli program te ga učinile iznimno zabavnim za učenike“, istaknula je.

Sajam znanosti posjetilo je dosad 150 djece, a njih ukupno 1.500 obuhvaćeno je ovim dvogodišnjim projektom vrijednim 305 tisuća eura, sufinanciranim sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb razvilo je projekt STEM Škola u prirodi u partnerstvu s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu kako bi populariziralo STEM područje među djecom, ali i odraslom populacijom, razvilo i osnažilo vlastite kapacitete za provedbu programa u području STEM disciplina te unaprijedilo prirodoznanstvenu pismenost kod djece i zainteresiralo ih za znanost. Sudeći po reakcijama brojih školaraca koji su dosad sudjelovali u aktivnostima, projekt je bio pun pogodak.