U domu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb na Sljemenu u razdoblju od 21. do 23. travnja proveden je volonterski program za reagiranje u kriznim situacijama, odnosno obuka na kojoj je sudjelovalo 38 osoba – 17 djelatnika i 21 volonter Crvenog križa Zagreb.

Tijekom trodnevnih intenzivnih obuka sudionici su trenirali i učili o svim aspektima postupanja u kriznim situacijama – od pružanja prve pomoći, podizanja šatorskih naselja, rukovanja s opremom za djelovanje u kriznim situacijama na terenu, pravilnoj komunikaciji unutar tima i organizacije, ali i eksterno s ostalim službama, medijima i cjelokupnom javnošću. Upoznali su se detaljno s djelovanjem Službe traženja, prikupljanjem i distribucijom prve pomoći, logistikom, pružanjem psihosocijalne podrške ugroženom stanovništvu i osobama koje unesrećenima pomažu.

Mentori i predavači bili su iskusni i stručni djelatnici i psiholozi Hrvatskog Crvenog križa i Gradskog društva Crvenog križa Zagreb te dugogodišnji volonteri koji su proveli na tisuće sati na terenu tijekom kriznih situacija. Sudionici programa pokazali su visoki stupanj motivacije za učenjem osnovnih postupaka reagiranja u kriznim situacijama, a ovakav oblik edukacije ocijenjen je iznimno uspješnim.

Obuka je održana u okviru gotovo 63 tisuće eura vrijednog projekta „Zajedno – razvoj vođen zajednicom“, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, kojeg Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi u partnerstvu s Gradom Zagrebom.

Razvoj volonterstva te aktivno uključivanje volontera u prevenciju i odgovor na posljedice kriznih stanja jedna je od temeljnih misija Crvenog križa u cijelom svijetu pa tako i u našem glavnom gradu. Ova obuka uvelike će doprinijeti jačanju naših kapaciteta u odgovoru na potencijalna krizna stanja kojih smo, nažalost, posljednjih godina svjedoci u sve većem broju“, rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Petar Penava, dodavši kako će Crveni križ Zagreb i dalje ulagati maksimalne napore kako bi se i u budućnosti broj aktivnih i obučenih volontera i djelatnika spremnih za djelovanje u kriznim stanjima kontinuirano povećavao.

Kao aktivna organizacija civilnog društva u lokalnoj zajednici, Crveni križ Zagreb osmislio je ovaj projekt s ciljem jačanja i unaprjeđenja vlastitih kapaciteta za provedbu aktivnosti prilagođenih lokalnim problemima te pružanje učinkovitog odgovora u kriznim situacijama, ali i s ciljem jačanja kapaciteta za neposredan rad na područjima koja se financiraju kroz Europski socijalni fond kao što su obrazovanje, socijalno uključivanje, zapošljavanje te dobro upravljanje.

Tijekom provedbe Projekta Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organizirat će edukacije iz pet različitih područja kroz 27 radionica za djelatnike i volontere, izradit će pet planova i protokola za reagiranje u kriznim situacijama i upravljanje volonterima te će nadograditi postojeći informacijsko-komunikacijski sustav za učinkovit rad na daljinu.

Projekt „Zajedno – razvoj vođen zajednicom” (UP.04.2.1.11.0431) u vrijednosti 62.787,49 eura financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.