Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb organiziralo u subotu, 4. ožujka, 24. po redu Općinsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa, koje se istovremeno provodi u svim društvima Hrvatskog Crvenog križa na području Republike Hrvatske.

U Gradu Zagrebu natjecanje se provodilo na pet lokacija za učenike osnovnih škola i na tri lokacije za učenike srednjih škola. Članovi 92 ekipe osnovnih i srednjih škola imali su danas priliku prezentirati znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima, pravima djeteta te znanju i vještinama iz pružanja prve pomoći.

Volonteri Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, njih 78, danas je preuzelo uloge organizatora, sudaca na praktičnom i pismenom dijelu natjecanja, članova za zbrajanje rezultata te šminkera za realističan prikaz ozljeda. Natjecatelji su se danas u Novom Zagrebu, Vrapču, Maksimiru, Sesvetama te na Trešnjevci suočili s opeklinama, naglo nastupajućim bolestima, otvorenim ranama i modricama, prijelomima, akcidentalnim stanjima te pokazali zavidne vještine u zbrinjavanju raznih ozljeda, ali i izvanredno znanje u području humanitarnog i ljudskih prava. Osim natjecanja imali su priliku upoznati se međusobno i družiti s kolegama iz drugih gradskih četvrti te razmijeniti iskustva. Smijeha i suza nije nedostajalo.

Ovakva natjecanja od iznimne su važnosti za razvoj volonterstva i humanitarnog djelovanja među mladima.

Pobjednici općinskih natjecanja u Gradu Zagrebu dobili su priliku ići dalje na Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 1. travnja ove godine. Svim pobjednicima upućujemo čestitke, a djelatnicima i volonterima bez čijeg truda i angažmana ovo natjecanje ne bi bilo ostvarilo veliku zahvalu.

Zahvaljujemo i svim učenicima, natjecateljima, njihovim roditeljima, profesorima i mentorima koji su svojim doprinosom omogućili da se nastavi ovaj program Hrvatskog Crvenog križa koji često predstavlja i prvi susret mladih s Hrvatskim Crvenim križem te humanitarnim i volonterskim aktivnostima općenito.