Red suza, red smijeha, red pljeska, izmjenjivao se jučer u punoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su naši korisnici Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem, uz eminentne umjetnike, izveli glazbeno-scensko djelo „Od Solferina do zvijezda“.

Kroz ples, pokret, glumu, glazbu i likovno stvaralaštvo naši korisnici, pod stručnim vodstvom glazbenika, glumaca, plesača, pjevača, likovnih umjetnika, prikazali su oduševljenoj publici umjetničku viziju Crvenog križa od daleke prošlosti do daleke budućnosti, na dinamičan, duhovit, sadržajan, zabavan i edukativan način.

Predstava je napravljena kroz višemjesečne radionice s korisnicima četiri područna objekta zagrebačkog Crvenog križa, od dramaturškog materijala koji su oni sami osmislili kroz stručno vođeni rad.

Dramaturški zaplet predstave bi se mogao svesti na sintagmu „Crveni Križ – jučer, danas, sutra“, a zamišljen je kao virtualno putovanje kroz prošlost, sadašnjost i budućnost Crvenog Križa. Prvi dio (prošlost) niz je koreografiranih sekvenci koji prikazuju bitku kod Solferina i njene posljedice koje su potakle švicarskog humanitarca Henry Dunanta na pokretanje velike, nadnacionalne humanitarne organizacije. Drugi dio (sadašnjost) sastavljen je od fragmenata dnevničkih zapisa samih polaznika radionica i korisnika usluga Crvenog križa. Dotične zapise oni vode kao dio terapije, a Petra Radin je u njima pronašla inspiraciju za dramaturšku obradu koja pokazuje njihovu svakodnevicu i međusobnu interakciju s okolinom. Treći dio (budućnost) je šaljivo promišljanje Crvenog križa kao buduće intergalaktičke organizacije koja djeluje na svim planetima Sunčevog sustava. U ovom djelu predstave mašti korisnika dana je potpuna sloboda, a oni su kreirali svoje najotkačenije ideje u vizualnom i dramaturškom smislu.

Nadahnjujući, spontani i emocionalni nastup naših korisnika i magična atmosfera tijekom čitave predstave prelila se na sve koji su jučer imali prilike doći do karata i u maloj dvorani Lisinski uživati u ovom, na toliko razina prekrasnom djelu. U predstavi su uživali i zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Marina Pinjagić Telak te predstavnici Skupštine GDCK Zagreb, Centra za socijalnu skrb Zagreb, Policijske akademije, obitelji i prijatelji korisnika te publika svih uzrasta – od osnovnoškolaca do umirovljenika.

Događaj je ovo organiziran u sklopu EU projekta „Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – Aktivni i vidljivi u zajednici“ vrijednog gotovo tri milijuna kuna, kojeg GDCK Zagreb provodi u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom.

Projekt obuhvaća 50 osoba s invaliditetom, a ideja je da se kroz sportsko-rekreacijske i interkulturalne aktivnosti korisnici uključuju u zajednicu i prezentiraju svoj rad zajednici. Predstavu je režirao naš poznati režiser Mario Kovač koji je, u suradnji s Petrom Radin, napisao i scenarij. Za scenski pokret i koreografije pobrinuo se poznati učitelj plesa Branko Banković, dok je za vizualni identitet bila zadužena Iva Lipovac. Uz suradnice na projektu Klaru Rusan na likovnim radionicama te Anu Majdak Fak na glazbenim radionicama, u predstavi su sudjelovali i gosti – glumac Goran Grgić, lovkinja Morana Zibar, naša poznata pjevačica Marija Husar Rimac i polaznici Policijske škole „Josip Jović“.

Ovo je samo jedan u nizu projekata kojim Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb potiče pozitivne promjene u društvu, podiže kvalitetu života svojim korisnicima kroz uključivanje u nove aktivnosti te povezuje nevladine organizacije s ustanovama i pojedincima kako bi se unaprijedile socijalne usluge i programi za aktivno socijalno uključivanje ranjivih skupina.

Naši korisnici danas uživaju u prepričavanju događaja i doživljaja s predstave bez imalo umora i s radošću očekuju novi nastup u siječnju 2023. godine, za koji pripreme započinju već ovaj tjedan. Sigurni smo da će i u siječnju ponovo zablistati kao i jučer, a mi ćemo im samo malo pomoći da publici prenesu sve svoje emocije, talente i pozitivnu energiju koje imaju na pretek.