Najposjećenija javnozdravstvena akcija besplatnih preventivnih pregleda madeža pod nazivom “Djeluj sada!” održana je u subotu, 4. lipnja, na SRC Bundek.

Akciju je organizirao Grad Zagreb u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb, Udrugom za prevenciju tumora i drugih bolesti kože „Zdravi pod suncem“, Klinikom za tumore i Klinikom za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“, Referentnim centrom za melanom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Klinikom za dermatovenerologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb te Međunarodnom udrugom studenata medicine Hrvatska – CroMSIC.

Dvadeset liječnika specijalista pregledavalo je građane tijekom cijelog dana.

„Veliki broj novootkrivenih melanoma potvrđuje činjenicu kako je ovakve akcije potrebno provoditi što češće kao i educirati građane o načinima i važnosti prevencije“, istaknula je ovom prilikom izaslanica gradonačelnika Romana Galić.

Na akciji preventivnih pregleda madeža bez uputnice i prethodne najave ukupno je pregledano 1.050 građana te je detektirano 96 suspektnih zloćudnih tumora kože, od čega 14 suspektnih melanoma i 82 suspektna nemelanomska zloćudna tumora kože.

„Rak kože može se pobijediti ako se otkrije na vrijeme te koliko je važno kontinuirano provoditi edukaciju o načinima prepoznavanja tumora kože i važnosti samopregleda madeža ABCDE metodom kao i informiranje o štetnim posljedicama pretjeranog izlaganja UV zračenju na zdravlje te pravilnim načinima zaštite od UV zračenja“, istaknula je voditeljica ovog javnozdravstveno – preventivnog projekta, Mirela Šentija Knežević.

Liječnici Gradskog društva Crvenog križa Zagreb ovom prilikom prezentirali su kako pružiti pomoć i kardiopulmonalnu reanimaciju osobi koja je bez svijesti i koja ne diše, a naši su djelatnici i volonteri tijekom čitavog dana brinuli da više od tisuću građana ostane dehidrirano.

Tri ključna polja u borbi protiv zloćudnih tumora kože:

  • poticanje svijesti o rizičnim čimbenicima za razvoj zloćudnih tumora kože
  • smanjenje pretjeranog izlaganja UV zrakama
  • stvaranje navike samopregleda