Europski dan međugeneracijske solidarnosti slavi se svakog 29. travnja od 2008. godine kada je pokrenut. Zbog činjenice da je Europa kontinent sa sve starijim stanovništvom, prepoznata je nužnost zajedničkog rada na tome da se na europskoj, nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini pojam međugeneracijske solidarnosti drugačije formulira te se ona oživotvori i provodi u praksi. Obilježavanje ovog dana nema samo međugeneracijsku komponentu, već mu je cilj vidjeti kako Europu napraviti što boljim mjestom za život starijih generacija.

Udio osoba starije životne dobi sve je veći i u ukupnoj svjetskoj populaciji, a isti trend prati i Hrvatska. Prema procjenama, do 2030. godine osobe starije od 65 godina činit će 24% hrvatskog stanovništva. Ubrzano demografsko starenje Hrvatskoj nameće izazov novih procjena društvenih odnosa, novih vizija i preuređenja ekonomskih i socijalnih politika. Međugeneracijska solidarnost nije tek ekonomska veza između mlađih i starijih osoba, nego poticanje suradnje i razmjene u ozračju boljeg razumijevanja, iskrenog uvažavanja i novih oblika suživota različitih dobnih skupina.

I prije pandemijskog vremena postojala je potreba za razvijanjem inovativnih usluga i pristupa usmjerenih na socijalno uključivanje umirovljenika i podizanja svijesti o važnosti aktivnog starenja, a ta je potreba sada još naglašenija s obzirom da su osobe starije životne dobi posebno ugrožene u vrijeme pandemije pa samim time raste i već postojeći rizik od društvenog isključivanja.

U postojećoj krizi osobito se nameće potreba za solidarnošću. Doprinos Gradskog društva Crvenog križa Zagreb u tome kontinuirane su zdravstvene, edukativne, preventivne, humanitarne i socijalne aktivnosti za treću životnu dob. Unatoč ograničenjima koja nameću krizna vremena razvili smo i provodimo mnogobrojne programe koje pripadaju u područje međugeneracijske solidarnosti od kojih sa zadovoljstvom ističemo:

  • Projekt AKUS – Aktivni, kreativni, uključeni, sretni

Ovaj naš projekt financiran sredstvima EU namijenjen je osobama starije životne dobi kroz organizirane obrazovne, kulturne, umjetničke, preventivne, zdravstvene i fizičke aktivnosti. U sklopu projekta organizira se druženje volontera i osoba starije životne dobi na radionicama maketarstva čime se ujedno provodi i program međugeneracijske suradnje.

  • Program zdravstvenog savjetovanja

Program je usmjeren umirovljenima kroz koji liječnica Crvenog križa Zagreb u udrugama umirovljenika provodi „male sistematske preglede“ i savjetovanje. Našoj liječnici često u tim aktivnostima pomažu upravo volonteri Kluba mladih Crvenog križa Zagreb.

  • Program dobrosusjedske pomoći

Ovaj program uključuje aktivnosti dostave namirnica i lijekova osobama starije životne dobi ili osobama u izolaciji koje zbog otežanih okolnosti nisu u mogućnosti napuštati svoj dom.

  • Podjela odjeće za korisnike socijalnog dućana

Crveni križ Zagreb provodi podjelu odjeće osobama koje na to ostvaruju pravo. Odjeću je potrebno pregledati, složiti prema veličinama i spolu. Naši mladi volonteri često su uključeni u provedbu ovog programa, koji se trenutno provodi isključivo za osobe iz Ukrajine.

Želimo da Europski dan solidarnosti među generacijama naših građana i građanki bude poticaj za međusobno uvažavanje i poštivanje, ali i nesebično pomaganje.

Foto: Ilustracija