Društva Crvenog križa u Republici Hrvatskoj su zasebni pravni subjekti za sebe te svako društvo može pružati individualne načine pomoći. Ipak, prema uputama Hrvatskog Crvenog križa, nacionalnog društva u Hrvatskoj, sva društva zajedno nastoje pružati jednake usluge.

Raseljene osobe s područja Ukrajine koje su svoju sigurnost potražile u gradu Zagrebu svakako mogu računati na pomoć u vidu prehrambenih i higijenskih paketa, dječjih paketa, odjeće i obuće, psihosocijalne podrške i spajanja obitelji putem Službe traženja.

Vezano uz pakete hrane i higijene, dječjih paketa, odjeće i obuće, Crveni križ Zagreb većinom ovisi o donacijama građana i poslovnih subjekata, stoga je i količina ovih proizvoda koje dijelimo potrebitima ograničena. Koliko donacija kao društvo primimo, toliko možemo i podijeliti.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb na mjesečnoj razini dijeli jedan paket hrane i higijene po osobi. Važno je naglasiti da su ovakvi paketi namijenjeni osobama koje se nalaze u privatnom smještaju jer su u kolektivnim smještajima hrana ni higijena osigurani.

Prvi korak za ostvarivanje pomoći je registracija u Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb koja se, od ponedjeljka 25. travnja 2022. godine, može obaviti u Heinzelovoj ulici 64-66.

Registrirane osobe imaju pravo zatražiti pakete humanitarne pomoći ili bilo koji drugi oblik pomoći. Ako osoba nema Iskaznicu stranca pod privremenom zaštitom dovoljno je da dođe s putnom ispravom i potvrdom kojom se dokazuje ulazak u Republiku Hrvatsku. Da bi se netko smatrao raseljenom osobom s područja Ukrajine u kojoj se odvijaju ratni sukobi, važno je da ušao u Republiku Hrvatsku u razdoblju nakon 24. veljače 2022. godine.

Za pomoć koja nije uobičajena potrebno je da raseljene osobe iz Ukrajine djelatnicima Crvenog križa u Logističkom centru naglase što im konkretno treba (npr. ručnici, školski pribor, sredstva za čišćenje i sl.). Djelatnici bilježe potrebe i traže se određeni donatori traženih potrepština. Ukoliko se traženo uspije pribaviti, raseljene osobe kontaktiraju se kako bi došle preuzeti potrebno.

Kartice telefonskih operatera Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb dijeli u Logističkom centru u Heinzelovoj ulici 64-66.

RADNO VRIJEME LOGISTIČKOG CENTRA U  HEINZELOVOJ ULICI 64-66 je od ponedjeljka do petka od 08:00 do 15:00 sati.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb NE OSIGURAVA smještaj raseljenim osobama! Sve informacije o smještaju i pravima može se naći na stranici https://hrvatskazaukrajinu.gov.hr/

Foto: Ilustracija