Osma po redu utrka „Maksimirski Minus Zwei cener“ koju je i ove godine organizirao Atletski klub Maksimir u suradnji s Udrugom oboljelih od plućne hipertenzije Plava krila, Hrvatskom kućom disanja, Hrvatskim torakalnim društvom, NZJZ „Dr. Andrija Štampar“, Gradskim društvom Crvenog križa Zagreb i drugim partnerima, održana je u subotu 2. travnja 2021. godine ususret Svjetskom danu zdravlja koji se svake godine obilježava 7. travnja.

„Najljepša utrka grada Zagreba“ i ove godine trčala se s ciljem podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji, rijetkoj bolesti povišenog tlaka u plućnim žilama od koje u Hrvatskoj boluje više od 450 osoba. Ova bolest pogađa osobe svih dobnih skupina – djecu, mlade i odrasle, ali u većem postotku žene. Oboljeli od ove bolesti ne mogu se baviti sportom jer svaka aktivnost ostavlja bez daha, a ponekad se taj osjećaj javlja i u stanju mirovanja. Lijek za izlječenje ne postoji, samo terapija koja olakšava život, a od ključne je važnosti da oboljeli što prije otkriju pravu dijagnozu i krenu s terapijama jer je preživljavanje bez terapije oko tri godine.

Unatoč lošem vremenu, više od 180 sudionika trčalo je u subotu utrke na dva i osam kilometara, a održana je i dječja utrka. Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb i ove je, kao i unazad zadnjih nekoliko godina, osiguralo pagode te energetske pločice za sve trkače. Tijekom održavanja utrke doktorica Crvenog križa Zagreb Lovorka Kodrin pulsnim oksimetrom svim sudionicima mjerila je brzinu otkucaja srca i zasićenost periferne krvi kisikom, odgovarala na brojna pitanja i davala savjete. Kako je pulsna oksimetrija neinvazivna i potpuno bezbolna metoda, mjerenju su se pridružili i mali trkači.

Utrka je još jednom doprinijela svojoj svrsi – širenju svijesti o plućnoj hipertenziji među građanima, a osim informiranja o ovoj neizlječivoj bolesti sudionici utrke svih uzrasta educirali su se i o važnosti rekreacije i aktivnog načina života.