U dvorani Gradske skupštine Grada Zagreba u utorak, 15. veljače, održana je završna konferencija EU projekta Socijalno se uključi i zaposli – SUZI u kojem je Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb jedna od partnerskih organizacija.

Cilj ovog 10 milijuna kuna vrijednog projekta financiranog u potpunosti EU sredstvima je osposobljavanje i zapošljavanje teško zapošljivih žena pripadnica višestruko marginaliziranih skupina registriranih u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanja – žrtava obiteljskog nasilja, žena branitelja, beskućnica, Romkinja te ostalih nezaposlenih žena iznad 50 godina.

Tijekom 30 mjeseci trajanja projekta pedesetak žena pružalo je usluge za 368 starijih i nemoćnih osoba te osoba u potrebi kojima je tako omogućen dugotrajan boravak u vlastitom domu te odgođen smještaj u institucije ili udomiteljske obitelji. Samo u organizaciji GDCK Zagreb pružana pomoć za više od 70 korisnika.

Na završnoj konferenciji gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je kako je Gradu iznimno važno ulaganje u socijalnu politiku, socijalno uključivanje različitih društvenih skupina te zapošljavanje teško zapošljivih društvenih skupina. “Time se bitno podiže kvaliteta života korisnika koji ostaju dio svojih lokalnih zajednica, a rasterećuje se i ustanove socijalne skrbi koje su posebno skučene u vrijeme pandemije” rekao je, naglasivši kako Grad Zagreb neće štedjeti na socijalnoj politici te će se nastaviti prijavljivati za europske socijalne projekte s posebnim naglaskom na zapošljavanju teško zapošljivih žena kao i na pomoći starim i nemoćnim osobama.

U ime ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, državna tajnica Margareta Mađarić čestitala je na uspješnom završetku Projekta istaknuvši kako Vlada i Ministarstvo projekte koji se tiču socijalne politike i brige o starijima smatraju strateški važnima.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Joško Klisović pozvao je sve građane Zagreba da sudjeluju u građenju poticajnog i konstruktivnog društva u kojemu će svatko imati priliku realizirati se.

Ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb govorio je o rezultatima Projekta s aspekta organizacije kojom upravlja, naglasivši kako je GDCK Zagreb već započeo s provedbom novog EU projekta „U vlastitom dnevnom boravku“ u koji je uključeno osam korisnika Projekta SUZI, a u okviru kojeg se također pružaju usluge pomoći u kući starijim osobama. „Na taj način omogućili smo našim starijim sugrađanima da i nadalje besplatno koriste pomoć koja im je prijeko potrebna i koja im omogućava da i dalje borave u vlastitom domu”, poručio je Penava.