Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb provodi brojne projekte i aktivnosti usmjerne pružanju skrbi i potpore bolesnim građanima.

Svjetski dan bolesnika koji se tradicionalno obilježava 11. veljače kako bi se podigla svijest o potrebama bolesnih i pružanju primjerene skrbi bolesnicima te potaknulo ljude da promisle o svojim mogućnostima brige i njege oboljelih, prilika je da javnost informiramo kroz koje aktivnosti i projekte to činimo mi u Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb.

Pandemija novog koronavirusa promijenila je dio uobičajenog svakodnevnog života u Hrvatskoj i mnogi zaboravljaju bolesne i starije građane koji u novim okolnostima rijetko napuštaju svoje domove, kao i Covid pozitivne ili osobe u izolaciji koji po svoje lijekove ne mogu otići u obližnju ljekarnu i kojima je potrebna podrška u svakodnevnim aktivnostima. Kroz projekt Dobrosusjedska pomoć djelatnici i volonteri Crvenog križa Zagreb građanima u najvećoj potrebi donose lijekove i ostale potrepštine te pružaju podršku,.

Pomoć u kući socijalna je usluga priznata osobama kojima je zbog tjelesnog mentalnog, intelektualnog ili osjetilnog oštećenja ili trajnih promjena u zdravstvenom stanju prijeko potrebna pomoć drugih. Korisnicima, najčešće starijim osobama koje boluju od različitih kroničnih bolesti pomažemo u održavanju osobne higijene, obavljanu kućnih poslova, dostavi lijekova i živežnih namirnica te nabavi i dostavi obroka u kuću. Ovu socijalnu uslugu prima stotinjak osoba u Zagrebu.

Kroz projekt Zaželi s kojim smo započeli 2020. godine pružamo potporu i podršku bolesnim, starijim i osobama s invaliditetom kroz dostavu lijekova, prehrambenih i higijenskih namirnica, pomoć u kućanstvu, pratnju pri odlasku liječniku ili razgovor i druženje. U projektu sudjeluje 15 teško zapošljivih žena koje brinu o 90 korisnika.

Socijalne usluge poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške osigurali smo za 70 osoba s intelektualnim oštećenjem. Iako intelektualno oštećenje nije bolest nego stanje, mnogi korisnici boluju od kroničnih bolesti i dio programa usmjeren je na brigu o njihovom zdravlju. Kroz redovito mjerenje tlaka, temperature i tjelesne težine pratimo promjene u njihovom zdravstvenom stanju, učimo ih usvajanju i održavanju higijenskih navika, provodimo edukativne razgovore o zdravstvenim temama poput prepoznavanja simptoma bolesti ili redovitog uzimanja propisanih terapija. Posebna pažnja posvećena je rekreaciji kroz redovite fizičke aktivnosti, a nezaobilazan dio programa je i briga o mentalnom zdravlju kroz svakodnevnu psihosocijalnu podršku.

Projekt Bolnica Bezbolnica namijenjen djeci na bolničkom liječenju s ciljem pružanja kontinuiranog edukativnog i kulturno-zabavnog sadržaja, oplemenjivanja i humanizacije bolničkog prostora, stvaranja prijateljske okoline i osnaživanja hospitalizirane djece. Naši djelatnici i volonteri provode niz aktivnosti kako bi se smanjile negativne posljedice hospitalizacije djece u Klinici za dječje bolesti Zagreb i Dječjoj bolnici Srebrnjak. Iako je pandemija utjecala na provedbu ovog projekta pokrenutog na nacionalnoj razini naše humanitarne organizacije, čim okolnosti to dozvole, nastavlja se i dalje.

Već 69 godina provodimo akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Zagrebu kojima smo na posredan način uključeni u spašavanje života oboljelih. Crveni križ Zagreb godišnje u 150 akcija prikupi gotovo sedam tisuća doza krvi, a jednom dozom može se spasiti tri života. Krv primaju hospitalizirani bolesnici, najčešće onkološki i hematološki te pacijenti koji prolaze operativni zahvat. Darujući krv, dobrovoljni darivatelji ujedno kontroliraju i svoje zdravlje jer prilikom svakog dolaska prolaze kroz mali liječnički pregled.

S programom telefonskog pružanja psihosocijalne podrške započeli smo tijekom izuzetno zahtjevne 2020. godine i nastavili do danas. Pandemija i potresi imali su negativan utjecaj na mentalno zdravlje građana manifestirajući se u obliku razarajućih strahova i emocionalne razdraženosti, poremećaja sna i apetita, nemogućnosti skretanja misli, osjećaja tuge i samoće, brige za egzistenciju i sl. U gotovo dvije godine liječnici zagrebačkog Crvenog križa obavili su na stotine telefonski razgovora pružajući psihosocijalnu pomoć osobama u potrebi. Brojne pozitivne povratne informacije na ovaj naš besplatan program pokazale su da smo dorasli zadatku i postali važna karika pružanja psihosocijalne pomoću potrebitima, upotpunjujući tako lanac svih programa i projekata koje provodimo za poboljšanje zdravstvenog statusa građana.

Danas je prilika da kažemo veliko hvala svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji su svoj život stavili u službu drugih u cilju njihova ozdravljenja i oporavka, kao i volonterima koji daruju svoje vrijeme kako bi skrbili o bolesnima i nemoćnima. Ujedno potičemo sve građane da promisle o svojim mogućnostima brige i njege oboljelih. Darivanje krvi, nabava i dostava lijekova mnogo puta mogu spasiti i život, a često su i samo aktivno slušanje ili topla riječ dovoljni kako bi bolestan čovjek pronašao snage za daljnju borbu.

Foto: Ilustracija