Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4. veljače svake godine kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te skrbi za oboljele. U vrijedan pokret koji je 2000. godine pokrenula Unija za međunarodnu kontrolu raka mogu uključiti svi jer svi imamo važnu ulogu i možemo doprinijeti.

Maligne bolesti čine veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela, a nastaju iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz premalignih promjena do malignih tumora. Prema procjenama iz globalne zdravstvene statistike o raku, broj novooboljelih od raka u jednoj godini u svijetu dosegao je gotovo 20 milijuna, dok je broj umrlih od raka porastao na 10 milijuna.

U Republici Hrvatskoj godišnje imamo oko 25 tisuća novooboljelih od raka. Rak je drugi po redu vodeći uzrok smrti stanovništva s udjelom od 26%, iza bolesti cirkulacijskog sustava.

Stopa smrtnosti od raka je veća kod muškaraca nego kod žena. Kod muškaraca se najčešće radi o raku bronhija i pluća, prostate te debelog crijeva, a kod žena o raku dojki, debelog crijeva, bronhija i pluća.

Faktori rizika za nastanak raka na koje se može utjecati promjenom životnih navika:

  • nedovoljna tjelesna aktivnost
  • prehrana s nedovoljno unosa voća i povrća
  • prekomjerna tjelesna težina
  • konzumacija alkohola
  • pušenje

Najmanje jedna trećina malignih bolesti može se spriječiti prestankom pušenja, izbjegavanjem konzumacije alkohola, izbjegavanjem pretjeranom izlaganju suncu, zdravom prehranom i tjelesnom aktivnošću.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb je u sklopu svojih preventivnih programa osobito usmjeren prema prevenciji malignih bolesti dojke, pluća i štitnjače.

„Kako sačuvati zdrave dojke“ – program prevencije raka dojke

S provedbom programa prevencije raka dojke pod nazivom „Kako sačuvati zdrave dojke“ Crveni križ Zagreb započeo je 2010. godine. Primarni cilj programa je upoznati široku populaciju sa sve češćom pojavom ove bolesti kako bi na vrijeme prihvatili odgovorno ponašanje, zdrav način i stil življenja te na vrijeme prepoznali nastanak bolesti.

Program se provodi u obliku predavanja, prezentacija, savjetovanja, ali i individualnih pregleda, a provode ga doktori medicine zdravstvenog odsjeka GDCK Zagreb, na čelu s autoricom programa mr.sc. Ljerkom Eljuga, dr.med.spec. onkologije i radioterapije, članicom europske koalicije protiv raka dojke.

Program se provodi za djelatnike zagrebačkih osnovnih i srednjih škola, vrtića, učeničkih domova, centara za socijalnu skrb, ustanova za obrazovanje i rehabilitaciju osoba s posebnim potrebama, zagrebačkih fakulteta, javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi, policijskih postaja, novinara te za članove športskih udruga, udruga umirovljenika i dr.

„Zdrava pluća“ – program prevencije TBC-a i drugih plućnih  bolesti

Za istu skupinu građana Crveni križ Zagreb provodi i program prevencije plućnih bolesti kroz edukativna predavanja i prezentacije, mjerenje spirometrije i oksimetrije kod ciljanih skupina te putem savjetovanja i individualnih pregleda.

Kroz ovaj preventivni program želimo osvijestiti, educirati i utjecati na promjenu stila i načina života koji dovodi do sve većeg porasta broja oboljelih od malignoma, alergija, astme, upala pluća, tuberkuloze te kronične opstrukcijske bolesti pluća (KOPB-a) od koje obolijeva i umire sve više ljudi i koja postaje sve značajniji javnozdravstveni problem. Spirometrija i oksimetrija nužne su za ranu detekciju nastanka mogućih plućnih i drugih bolesti.

Program provodimo u suradnji s Poliklinikom za bolesti dišnog sustava.

Program prevencije bolesti štitnjače

Hrvatska se, nažalost, ubraja u zemlje s najvećom godišnjom incidencijom raka štitnjače. Bolesti štitnjače danas su veliki javnozdravstveni problem koji najčešće zahvaća žene u najproduktivnijoj dobi. Svaka treća ima čvor, a svaka deseta poremećaj funkcije štitne žlijezde. Bolesti štitnjače utječu na svakodnevni život i aktivnosti smanjujući kvalitetu života.

Program provodimo uzimanjem anamneze, inspekcijom, palpacijom štitnjače i individualnim savjetovanjima ciljem ranog otkrivanja čvorova koji mogu biti znak malignih promjena, ali i znakova koji upućuju na poremećaje rada štitnjače, kako u hipotireozi tako i u hipertireozi. Također, predavanjima podižemo svjesnost o zdravlju štitne žlijezde

Na provedbi programa angažirani su doktori medicine zdravstvenog odsjeka i drugi djelatnici GDCK Zagreb, kao i naši volonteri.