Gotovo dvije godine koje su za nama, cijeli svijet živi u uvjetima koje volimo zvati „novo normalno“. Naši su se životi u mnogočemu promijenili, naša razmišljanja i promišljanja više nisu ista. Zanimaju nas područja o kojima prije nismo mnogo vodili računa, poput virologije ili seizmologije. Sasvim jednostavne stvari kao što su odlazak u trgovinu, školu, na fakultet, prelazak granica država pa sve do kompliciranijih stvari dobile su novu dimenziju i nova pravila kojima se moramo prilagođavati. Ipak, neke stvari ostale su iste.

Iako mnogi to nemaju priliku vidjeti ili na to ne obraćaju pažnju, to znamo mi koji radimo u organizacijama koje promiču i djeluju u duhu humanitarnih ciljeva. Mi smo svjesni da se jedna stvar nije promijenila, a to je želja pojedinaca za pomaganjem onima u potrebi.

Volonteri, oni „maleni“ kotačići koji čine ogromnu razliku kada nisu dovoljne profesionalne službe, kada nisu dovoljni članovi obitelji, kada je potrebno nešto više da nadvladamo situacije u kojima se nalazimo. Tu dolaze ONI – heroji bez plašta, naknade i radnog vremena, ali s velikim srcem koje pokreću humanost, ljubav i dobrota.

Volonteri su temelj Crvenog križa koji svojim nesebičnim radom omogućuju da se svi programi provedu. U vrijeme kada se ne nalazimo u izvanrednim situacijama naši volonteri marljivo i vrijedno volontiraju, educiraju i pomažu, ali kada dođe kriza njihov doprinos je još veći i snažniji. Jer volontiranje ne poznaje granice.

Danas, na Međunarodni dan volontera, svakom volonteru koji je volontirao, koji u ovom trenutku volontira ili koji će tek postati volonter želimo reći hvala. Hvala na svakoj minuti, satu, danu, tjednu, mjesecu, godini i desetljeću koje ste proveli volontirajući kako biste pomogli onima kojima je pomoć i podrška potrebna. Vaša su pomoć i potpora nezamjenjivi. Vi ovaj svijet činite boljim, a to je neprocjenjivo!