„Kako sačuvati zdravlje dojki“ pitanje je na kojem bi trebao biti u fokusu svake žene. Predavanje pod istim nazivom održala je doktorica Gradskog društva Crvenog križa Zagreb Ljerka Mišura polaznicama policijske škole „Josip Jović“ u četvrtak 25. studenog. Buduće policajke najviše su zanimale primarna i sekundarna prevencija ove bolesti, odnosno čimbenici koje na dnevnoj razini koristimo, a potencijalno su kancerogeni.

Maligne promjene na dojkama predstavljaju najučestaliji oblik maligniteta kod žena, a 25 posto svih karcinoma žena čine upravo karcinomi dojke. Dojka je izuzetno važan organ koji se počinje razvijati još u maternici prije rođenja, nastavlja intenzivnim razvojem u predpubertetu i pubertetu, a fiziološke promjene u tkivu dojke se vrlo intenzivno odvijaju tijekom cijelog života te su stoga i sklone promjenama.

Briga o zdravstvenom statusu dojke počinje rano, a najvažnije je usaditi zdrave navike u razdoblju puberteta i adolescencije. Stoga, liječnici Gradskog društva Crvenog križa Zagreb već deset godina provode program edukacije u zagrebačkim srednjim školama, radnim organizacijama, udrugama i na raznim okupljanjima, putem predavanja i tribina.