Završio je prvi on line susret osoba s iskustvom siromaštva u organizaciji Europske mreže siromaštva na kojem je sudjelovalo 28 zemalja članica Europske unije.

U sjedištu Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, koji je domaćin ovog skupa u Hrvatskoj i suorganizator zajedno s Hrvatskom mrežom protiv siromaštva, tijekom dva dana raspravljalo se o temama koje obuhvaćaju problematiku stanovanja, zdravstvenih i digitalnih usluga te druga područja od važnosti za ranjive skupine diljem Europe. Predstavljeni su glavni problemi, ali i rješenja usmjerena prema svim dionicima koja su ponudile osobe s iskustvom siromaštva.

Hrvatski sudionici susreta, korisnici Crvenog križa Zagreb, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i udruge Pragma, zajedno sa sudionicima iz čitave Europske unije, podijelili su autentična iskustva koja jasno ukazuju kako su društvene promjene nužne.

Predsjednik hrvatske mreže protiv siromaštva Nedjeljko Marković naglasio je kako je ovaj dvodnevni susret bio prilika da političari čuju glas osoba koje su živjele ili žive u siromaštvu i vide kako je siromaštvo diljem Europske unije duboko i zahtijeva snažan odgovor svih zemalja članica.

U ime Europske komisije sudionicima se obratila direktorica za socijalna pitanja Glavne uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije Katarina Ivanković Knežević istaknuvši kako je Europa jedna od perspektivnih regija u svijetu. „Europa ima dobre socijalne modele, ali i dalje imamo veliki broj osoba u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Beskućništvo je jedan od ekstremnih pokazatelja siromaštva. Uz osobne čimbenike, na pojavu ekstremnog siromaštva utječu segregacija i diskriminacija“ rekla je Ivanković Knežević. Poseban naglasak stavila je na minimalni prihod i pristup uslugama za sve. „Civilno društvo osobito je važno u životima osoba s iskustvom siromaštva. Europska komisija daje podršku civilnom društvu i suradnji u razvijanju strategija bitnih za socijalno područje rada“, poručila je.

Siromaštvo zaposlenih povećalo s 8,5 posto u 2008. na 9,5 posto u 2018. godini, što je samo još jedan razlog zbog kojeg u Europskom parlamentu ne smiju odustati od ambicije snažne Direktive koja osigurava pristojan standard rada i života za sve u Europi.