Svjetski dan djece, koji se obilježava na današnji dan, 20. studenog, dobra je prigoda za spomenuti neke od aktivnosti Gradskog društva Crvenog križa Zagreb usmjerenih na dobrobit i razvoj naših najmlađih i najranjivijih.

Već niz godina kroz projekt Bolnica bezbolnica koji provodimo u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj i Dječjoj bolnici Srebrnjak trudimo se osigurati poštivanje prava koja djeci pripadaju temeljem Konvencije o pravima djeteta te im osigurati najbolji mogući razvoj čak i u bolničkim uvjetima i smanjiti negativne posljedice hospitalizacije.

Kroz Program prve pomoći na tisuće učenika zagrebačkih osnovnih i srednjih škola upoznajemo s osnovama pružanja prve pomoći. Nakon temeljnog stupnja koji se provodi u školama, organiziramo napredni trodnevni program praktične obuke u Novom Vinodolskom, a najbolji sudjeluju u državnim natjecanjima.

Provodimo vrlo značajan zajednički program Škola u prirodi u našim domovima na Sljemenu i u Novom Vinodolskom. Program se sastoji od redovne nastave koju provode učitelji te izvannastavnih programa i radionica koje provode djelatnici Crvenog križa Zagreb i studenti Učiteljskog fakulteta te raznih edukativnih i rekreacijskih aktivnosti. Više od tri tisuće djece 3. i 4. razreda osnovne škole svake godine prolazi kroz zdravstvenu i prometnu radionicu, radionicu spašavanja, orijentacije u prirodi, radionice o pravima djeteta, humanim vrednotama, prevenciji trgovanja ljudima, prve pomoći, nenasilja, zdrave prehrane, ekologije i mnoge druge zanimljive radionice.

Uz podršku Gradskog ureda za obrazovanje, tradicionalno provodimo dvije humanitarne akcije u zagrebačkim osnovnim i srednjim školama Zagrepčani Zagrepčanima i Solidarnost na djelu, čime budimo svijest kod djece i mladih te ih potičemo na razmišljanje i razgovor o socijalnim temama. Gotovo 50 tisuća djece obuhvaćeno je ovim projektima.

Programom prevencije trgovanja ljudima kroz edukaciju u školama nastojimo upozoriti djecu i mlade na ovu opasnost, ponajprije njih samih kao potencijalnih žrtava te smanjiti broj žrtava trgovanja ljudima.

Velik broj djece čije su obitelji korisnici našeg programa Socijalni dućan prima pomoć u obliku prehrambenih i higijenskih potrepština.

Da će djeci će biti osigurana jednaka i jadnakovažna prava, među kojima su pravo na sigurnost, zaštitu, obitelj, obrazovanje, razvoj, zdravstvenu skrb, hranu i igru, kako bi im se osigurala mogućnost da rastu, uče, razvijaju svoje talente i dosegnu svoj puni potencijal, zagarantiralo je 196 zemalja potpisnica Konvencije o pravima djeteta koju su 20. studenog 1989. godine usvojili Ujedinjeni narodi.

Ipak, ne živimo u idealnom svijetu i svjesni smo kako se prava djece ne poštuju kako i koliko bi trebala. Roditelji, učitelji, medicinski radnici, vodeći ljudi u gospodarstvu, politici i javnom životu, novinari, aktivisti, članovi udruga, kao i svi drugi članovi društva mogu igrati važnu ulogu i angažirati se više za dobrobit djece.