HOSTEL ARENA

 

 

Zbog velikog interesa medija, Grad Zagreb iznosi potpunu informaciju o razlozima nemogućnosti mobilizacije Hostela Arena.

 

 

[HOSTEL ARENA JE DOM MLADIM KINESKIM SPORTAŠIMA]

 

U Hostelu Arena u Zagrebu trenutno je smješteno preko 100 djece sportaša, mladih Kineza različitih uzrasta koji od listopada 2019. borave u Republici Hrvatskoj. Riječ je o projektu kojim se ta djeca, uz hrvatske trenere uključuju u sustav sporta Republike Hrvatske – treniraju u hrvatskim klubovima učeći od hrvatskih sportskih stručnjaka kako ostvariti vrhunske rezultate.

 

Ovaj projekt predstavlja novu viziju sportske budućnosti kao i priliku za međusobnu razmjenu učenika, učenje i suradnju, povezujući pri tom zemlje različitih krajeva svijeta. Održava se u suradnji Grada Zagreba, Hrvatskog olimpijskog odbora i Sveučilišta u Zagrebu – Kineziološkog fakulteta.

 

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite od 19. ožujka 2020. obustavljena su sva sportska natjecanja i organizirani treninzi te su prestali s radom svi sportski, rekreacijski i fitness centri.

 

Predmetna mjera prekinula je sve aktivnosti mladih Kineza, koji se nisu mogli vratiti u Republiku Kinu te se trenutno nalaze u Hostelu Arena. Zagrebački holding d.o.o.- Podružnica Vladimir Nazor u suradnji s Kineziološkim fakultetom u Zagrebu obvezan je i odgovoran osigurati skrb, sigurnost i zdravlje te djece, jer im u ovom trenutku navedeni objekt predstavlja dom.

 

Objavom netočnih i neprovjerenih informacija stvara se dodatna uznemirenost ionako zabrinute djece, daleko od vlastitog doma i obitelji.

 

 

 

[HOSTEL ARENA NE UDOVOLJAVA EPIDEMIOLOŠKIM UVJETIMA ZA ORGANIZACIJU KARANTENE U ZAJEDNICI]

 

Prema navodima epidemiologa, Službe za epidemiologiju, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zagreb, za osiguranje organizirane karantene u objektu potrebno je udovoljiti osnovnim uvjetima: odvojene sobe i kupaonica za svakog korisnika s adekvatnom ventilacijom.

Navedene uvjete objekt Hostel Arena ne zadovoljava.

 

Nadalje, za rad karantene potrebni su i drugi uvjeti poput: osigurana dostave hrane i svih drugih potrepština; osigurano osoblje za praćenje zdravstvenog stanja kontakata, dnevno mjerenje temperature i praćenje respiratornih simptoma; osiguran transporta za osobe koje razviju simptome; osiguran telefon/internet za komunikaciju od strane zdravstvenog osoblja, kako bi svakodnevno javili zdravstveno stanje, za komunikaciju s obitelji, kao i za pristup informacijama; osigurano odlaganje otpada; prostor za nečisto rublje kao i prostor za pranje nečistog rublja; osigurano parkiralište te osigurana kontrola pristupa i ulaza.

 

Uz poduzimanje svih potrebnih epidemioloških mjera i poduzimanja građevinskih zahtjeva privođenje karantene svrsi – bilo bi financijski zahtjevno, a ne bi bilo u interesu djece koja prostor već koriste.