Temeljem Odluke ministra zdravstva o sigurnosnoj mjeri izolacije, osobe koje dolaze iz područja s lokalnom ili raširenom transmisijom koronavirusne bolesti COVID-19, odmah po dolasku moraju biti pod zdravstvenim nadzorom u kućnoj kranteni/samoizolaciji u trajanju od 14 dana po napuštanju zahvaćenog područja.

Osoba koja oboli od COVID-19 je zarazna od samog početka bolesti, u vrijeme kada su simptomi blagi, a može biti zarazna i 1 do 2 dana prije početka bolesti. Svrha kućne karantene/samoizolacije je da u slučaju razvoja bolesti osoba ima minimalan broj kontakata u vrijeme zaraznosti što ima za cilj smanjiti širenje bolesti u populaciji.

Takve osobe odmah po dolasku najkraćim putem trebaju nastaviti put izravno prema kući i prvi radni dan se trebaju javiti izabranom liječniku zbog informiranja izabranog liječnika o svom status u kućnoj izolaciji i reguliranja bolovanja ako je potrebno.

Tijekom samoizolacije nije dopušteno napuštati dom.

Ako osoba razvije simptome bolesti dišnih puteva (povišena tjelesna temperatura, kašalj, kratkoća daha, otežano disanje, grlobolja, slabost) treba se telefonom javiti svom izabranom liječniku koji će na temelju zdravstvenog stanja osobe procijeniti potrebu za eventualnim testiranjem na novi koronavirus. Ako netko zatreba liječnička pomoć zbog razloga koji nisu respiratorna bolest, treba nazvati izabranog liječnika ili ga može kontaktira netko od ukućana radi konzultacije i dogovora o kućnoj posjeti. Osobama nije dopušteno da same idu u zdravstvenu ustanovu bez prethodne telefonske najave.

Tijekom samoizolacije ne primaju se gosti, osim ako je nužno radi dostave lijekova, hrane ili potrepština. Ako osoba ima ukućane starije životne dobi ili s kroničnim bolestima, treba svesti  kontakt s ukućanima na minimum, izbjegavati tjelesni kontakt i održavati razmak od 2 metra s osobama s kojima mora kontaktirati.

Više podataka o koronavirusnoj bolesti i mjerama smanjenja rizika od širenja bolesti mogu se pročitati na  mrežnim stranicama HZJZ-a te dobiti od izbranog liječnika i teritorijalno nadležnog epidemiologa.
Zemlje,s lokalnom transmisijom koronavirusne bolest prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, na koje se odnosi mjera kućne karantene/samoizolacije, pri ulasku u Hrvatsku, navedene su u tablici:

China Kina
Republic of Korea Republika južna Koreja
Japan Japan
Singapore Singapur
Australia Australija
Malaysia Malezija
Philippines Filipini
Viet Nam Vijetnam
Cambodia Kambođa
New Zealand Novi Zeland
Italy Italija
Spain Španjolska
France Francuska
Germany Njemačka
Switzerland Švicarska
Denmark Danska
Sweden Švedska
Netherlands Nizozemska
The United Kingdom Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske
Austria Austrija
Belgium Belgija
Norway Norveška
Czechia Češka
Finland Finska
Greece Grčka
Israel Izrael
Ireland Irska
San Marino San Marino
Iceland Island
Slovenia Slovenija
Poland Poljska
Romania Rumunjska
Portugal Portugal
Slovakia Slovačka
Hungary Mađarska
Belarus Bjelorusija
Bulgaria Bugarska
North Macedonia Sjeverna Makedonija
Bosnia and Herzegovina Bosna i Hercegovina
Thailand Tajland
India Indija
Indonesia Indonezija
Maldives Maldivi
Iran (Islamic Republic of) Iran
Bahrain Bahrein
United Arab Emirates Ujedinjeni Arapski Emirati
Iraq Irak
Egypt Egipat
Lebanon Libanon
Pakistan Pakistan
Bangladesh Bandgladeš
United States of America Sjedinjene Američke Države
Canada Kanada
Brazil Brazil
Chile Čile
Costa Rica Kostarika
Algeria Alžir
Cameroon Kamerun
Peru Peru
Ecuador Ekvador
Andorra Andora
Albania Albanija
Cyprus Cipar
Montenegro Crna Gora
Liechtenstein Lihtenštajn
Luxembourg Luksemburg
Malta Malta
Monaco Monako
Serbia Srbija
Turkey Turska
Ukraine Ukrajina

 

 

Izvor: HCK