U ponedjeljak, 20. siječnja, u Gradskoj upravi, održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljan Projekt „Socijalno se uključi i zaposli – SUZI“.
Nositelj Projekta je Grad Zagreb, a partneri u provedbi su: Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Zagreb; Centar za socijalnu skrb Zagreb; Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb; Caritas zagrebačke nadbiskupije; Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske; Zajednica udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Grada Zagreba (HVIDRA) i Unija Roma Hrvatske.
Projekt koji se financira EU sredstvima, u iznosu od 9.912.004 kune, predstavili su gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, voditelj Službe za nacionalne manjine i voditelj Projekta Andrija Petrović te s. Jelena Lončar, ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u ime svih partnera.
Cilj projekta je potaknuti stručnu osposobljenost i zapošljavanje 50 teško zapošljivih žena pripadnica višestruko marginaliziranih skupina – žene Romkinje, žene žrtve obiteljskog nasilja, žene branitelja, beskućnice s najviše završenim srednjim obrazovanjem, koje ujedno predstavljaju i ciljnu skupinu projekta.
U okviru Projekta, u 5 partnerskih organizacija, zaposlit će se 50 teško zapošljivih žena i 5 kontrolora koji će sudjelovati u pružanju usluge u kućanstvu za 250 osoba u potrebi.
Ispred GDCK Zagreb na konferenciji je sudjelovao ravnatelj Petar Penava sa suradnicima. Crveni križ Zagreb do sada je zaposlio 4 žene koje pružaju usluge pomoći u kući za 20 korisnika i kontrolora koji prati izvršavanje preuzetih obveza na terenu te zadovoljenje potreba krajnjih korisnika. Do 1. ožujka GDCK Zagreb zaposlit će još 6 žene te će u provedbu Projekta uključiti 30 korisnika kojima je zbog starosti, bolesti ili invaliditeta pomoć u kući neophodna.
Ovaj Projekt predstavlja nadstandard u pružanju socijalnih usluga u Gradu Zagrebu te je važan za „nadgradnju“ usluge pomoći u kući koju Crveni križ Zagreb našim sugrađanima tradicionalno pruža dugi niz godina.