U okviru obilježavanja Europskog dana suzbijanja trgovanja ljudima Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vade Republike Hrvatske organizirao je Okrugli stol „Trgovanje u svrhu seksualnog i radnog iskorištavanja djece i – primjeri iz prakse“.

Uvodne govore održale su Lana Zeković, voditeljica Odjela za komunikacije, partnerstvo i mreže Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Bahrija Sejfić, zamjenica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Gđa Sejfić u svom je uvodnom govoru istaknula da je trgovanje ljudima jedno od najeksplicitnijih oblika kršenja međunarodnih standarda u području ljudskih prava pojedinca. Zbog globalnog karaktera trgovanja ljudima niti jedna država na svijetu nije pošteđena ovog fenomena.

Vezano uz statističke podatke, od početka 2019. do sada evidentirane su 22 žrtve trgovanja ljudima, uglavnom maloljetne osobe, hrvatske državljanke.

Okruglom stolu prisustvovala je i djelatnica Crvenog križa Zagreb uz čiju koordinaciju su volonteri i djelatnici u 2019. godini održali 142 radionice prevencije trgovanja ljudima za 3124 sudionika.