Socijalni dućan

Socijalni dućan

Općenito

Što je “Socijalni dućan”?

Socijalni dućan je program kojem je cilj ublažavanje posljedica siromaštva i socijalne isključenosti na području Grada Zagreba kroz pružanje pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama. Riječ je uglavnom o umirovljenicima, samcima, mladim obiteljima i ostalima koji su suočeni s velikim kreditima i ovrhama, mjesecima ne primaju plaću i teško su pogođeni različitim oblicima siromaštva.

Posebno pogođene skupine socijalnom isključenošću i siromaštvom su osobe s invaliditetom, osobe s duševnim smetnjama, beskućnici, nezaposleni, umirovljenici i Romi. Europski pristup socijalnoj isključenosti temelji se na razumijevanju da siromaštvo i socijalna isključenost nisu primarno rezultat ljudske slabosti pojedinaca, niti njihovih promašaja, nego su rezultat strukturalnih problema u društvu. Na okolnosti u kojima se ljudi nađu utječe cijeli niz različitih gospodarskih, društvenih i kulturnih čimbenika koji su u uzajamnoj interakciji i uzajamno se pojačavaju. Iako ovi čimbenici igra ju određenu ulogu u produljenju ili intenziviranju takve situacije, siromaštvo i socijalna isključenost više su od pukog neimanja posla ili nedostatnih prihoda.

Kroz ovaj program pomažemo ljudima kod kojih je cijeli sustav podrške i pomoći zakazao. Socijalna prava koja ostvaruju ne mogu niti približno zadovoljiti njihove potrebe ili ih uopće ne ostvaruju i „ispali su“ iz sustava socijalne zaštite.

U evidenciji Socijalnog dućana je više od 2100 obitelji koje zajedno sa ostalim članovima svojih kućanstava čine brojku od preko 5 000 osoba s područja grada Zagreba. Da bi se korisnici mogli uključiti moraju zadovoljavati propisane kriterije koji se dokazuju odgovarajućom dokumentacijom te potvrđuju od strane nadležnog Centra za socijalnu skrb i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Kako postati korisnik “Socijalnog dućana”?

Korisnici su osobe u sustavu socijalne skrbi i to korisnici Zajamčene minimalne naknade te osobe izvan sustava čiji je dohodovni cenzus na mjesečnoj razini do 1.700,00 kn po članu obitelji ili do 2.000,00 kn ukoliko se radi o samcu. Uvjet je također da korisnici Socijalnog dućana nisu korisnici obiteljskih paketa i pučke kuhinje Grada Zagreba. Kriteriji se utvrđuju u osobnom razgovoru s korisnikom, uvidom u potrebnu dokumentaciju, te po potrebi izvidom na terenu.

Dokumentacija koju je potrebno donijeti pri upisu za osobe u sustavu socijalne skrbi:

 • Preslika osobnih iskaznica svih članova kućanstva
 • Dokument koji sadrži OIB za sve članove kućanstva
 • Rješenje CZSS o primanju zajamčene minimalne naknade ( ZMN)
 • Potvrdu o poslijednjoj isplati ZMN

Dokumentacija koju je potrebno donijeti pri upisu za osobe izvan sustava socijalne skrbi:

 • Preslika osobne iskaznice(SVI punoljetni članovi kućanstva) rodnih listova (SVI maloljetni članovi kućanstva)
 • Potvrda o visini dohotka i primitka (Ministarstvo financija, Porezna uprava, Područni ured Zagreb (po mjestu stanovanja))
 • Dokument koji sadrži OIB-u za sve članove obitelji
 • Dokaz o visini prihoda (odrezak od plaće/mirovine, porodna naknada i sl.)
 • Dokaz o visini obustave na prihode (odrezak od plaće/mirovine, potvrda FINAe i sl.)

Na području Grada Zagreba djeluju dvije socijalne samoposluge:
Socijalni dućan Gradskog društva Crvenog križa Zagreb na adresi Siget 18a koji obuhvaća zagrepčane iz gradskih četvrti

 • MAKSIMIR
 • PEŠČENICA-ŽITNJAK
 • NOVI ZAGREB-ISTOK
 • NOVI ZAGREB-ZAPAD
 • GORNJA I DONJA DUBRAVA
 • PODSLJEME
 • SESVETE
 • BREZOVICA

Socijalna samoposluga Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koji obuhvaća zagrepčane iz gradskih četvrti

 • DONJI GRAD
 • GORNJI GRAD-MEDVEŠČAK
 • TRNJE
 • TREŠNJEVKA SJEVER-JUG
 • ČRNOMEREC
 • STENJEVEC
 • PODSUSED-VRAPČE

 

Upis korisnika ovisno o četrvti u kojoj stanuju se vrši na dvije lokacije:

 • SOCIJALNI DUĆAN CRVENI KRIŽ ZAGREB, SIGET 18A

Primanje korisnika: od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00. Tel: 01/5801562

 • CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE, Socijalna služba, Nikole Tavelića 30 (Kustošija)

Primanje korisnika: ponedjeljak, srijeda, četvrtak od 9:00 do 12:00. Tel: 01/3639 444

VAŽNO: Učestalost i sadržaj paketa ovise o zaprimljenim donacijama! Paket se preuzima po pozivu od djeltanika Gradskog društva Crvenog križa Zagreb, prilikom preuzimanja paketa dobiva se termin idućeg dolaska.

Želite donirati?

Registrirani smo kao humanitarna organizacija za stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći. Tokom čitave godine provodimo brojne humanitarne aktivnosti i akcije kako bi osvijestili široku javnost o potrebi pomaganja socijano ugroženim građanima te prikupili potrebne donacije.

Humanitarnom pomoći smatraju se sva prikupljena i pružena materijalna i financijska dobra i humanitarne aktivnosti u svrhu zaštite i spašavanja žrtava katastrofa i velikih nesreća te žrtava kriza izazvanih ljudskim djelovanjem, kao i prikupljena i pružena materijalna i financijska dobra i humanitarne aktivnosti u svrhu podmirivanja potreba socijalno osjetljivih skupina.

Upisani smo u Registar posrednika u doniranju hrane sukladno Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane što nam omogućuje prikupljanje hrane od strane proizvođača i trgovačkih lanaca koja je pred istekom roka upotrebe.

Surađujemo sa brojnim tvrtkama koje vode društveno odgovorno poslovanje i društveno solidarnim građanima.

Svoje donacije možete donijeti na našu adresu Siget 18a od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati.

Našim korisnicima su najpotrebnije trajne prehrambene namirnice (brašno, šećer, tjestenina, riža, ulje, konzervirana hrana) ali i higijenski proizvodi (sredstva za osobnu higijenu i sredstva za čišćenje). U našoj evidenciji je 800 djece od kojih su 400 djeca u dobi do 4 godine i potrebne su im pelene i dječja higijena.

Obzirom na brojku korisnika od 5 000 svaka donacija je dobro došla.

Za sve dodatne upite možete nam s punim povjerenjem obratiti na:

Tel:    +385 1 3778 236, +385 1 3777 895

Fax:   +385 1 3770 681

socijalni.ducan@ckzg.hr

info@ckzg.hr

Gdje se nalazimo

Siget 18a, 10 000 Zagreb

Kontakt

Adresa: Siget 18a, 10 000 Zagreb

Kontakt broj: 01/5801-562
Radno vrijeme telefona je ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 12 sati.

Dokumenti

Kontakt donatori

e-mail: info@ckzg.hr
tel: 01/3778-236 ili 01/5801-562

Radno vrijeme

Primanje korisnika je od ponedjeljka do petka od 9 do 12:00 sati na adresi Siget 18a dok se telefonski možete informirati od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 12 sati na sljedeći broj telefona: 01/5801-562.

Donatori