Socijalni dućan

Socijalni dućan

Općenito

Što je “Socijalni dućan”?

Socijalni dućan je program kojem je cilj ublažavanje posljedica siromaštva i socijalne isključenosti na području Grada Zagreba kroz pružanje pomoći u hrani i higijenskim potrepštinama. Riječ je uglavnom o umirovljenicima, samcima, mladim obiteljima i ostalima koji su suočeni s velikim kreditima i ovrhama, mjesecima ne primaju plaću i teško su pogođeni različitim oblicima siromaštva.

Posebno pogođene skupine socijalnom isključenošću i siromaštvom su osobe s invaliditetom, osobe s duševnim smetnjama, beskućnici, nezaposleni, umirovljenici i Romi. Europski pristup socijalnoj isključenosti temelji se na razumijevanju da siromaštvo i socijalna isključenost nisu primarno rezultat ljudske slabosti pojedinaca, niti njihovih promašaja, nego su rezultat strukturalnih problema u društvu. Na okolnosti u kojima se ljudi nađu utječe cijeli niz različitih gospodarskih, društvenih i kulturnih čimbenika koji su u uzajamnoj interakciji i uzajamno se pojačavaju. Iako ovi čimbenici igra ju određenu ulogu u produljenju ili intenziviranju takve situacije, siromaštvo i socijalna isključenost više su od pukog neimanja posla ili nedostatnih prihoda.

Kroz ovaj program pomažemo ljudima kod kojih je cijeli sustav podrške i pomoći zakazao. Socijalna prava koja ostvaruju ne mogu niti približno zadovoljiti njihove potrebe ili ih uopće ne ostvaruju i „ispali su“ iz sustava socijalne zaštite.

U evidenciji Socijalnog dućana je više od 1700 obitelji koje zajedno sa ostalim članovima svojih kućanstava čine brojku od preko 4 500 osoba s područja grada Zagreba. Da bi se korisnici mogli uključiti moraju zadovoljavati propisane kriterije koji se dokazuju odgovarajućom dokumentacijom te potvrđuju od strane nadležnog Centra za socijalnu skrb i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Kako postati korisnik “Socijalnog dućana”?

Korisnici su osobe u sustavu socijalne skrbi i to korisnici Zajamčene minimalne naknade te osobe izvan sustava čiji je dohodovni cenzus na mjesečnoj razini do 1.700,00 kn po članu obitelji ili do 2.000,00 kn ukoliko se radi o samcu. Uvjet je također da korisnici Socijalnog dućana nisu korisnici obiteljskih paketa i pučke kuhinje Grada Zagreba. Kriteriji se utvrđuju u osobnom razgovoru s korisnikom, uvidom u potrebnu dokumentaciju, te po potrebi izvidom na terenu.

Dokumentacija koju je potrebno donijeti pri upisu za osobe u sustavu socijalne skrbi:

 • Preslika osobnih iskaznica svih članova kućanstva
 • Dokument koji sadrži OIB za sve članove kućanstva
 • Rješenje CZSS o primanju zajamčene minimalne naknade ( ZMN)

Dokumentacija koju je potrebno donijeti pri upisu za osobe izvan sustava socijalne skrbi:

 • Preslika osobne iskaznice svih članova obitelji
 • Dokument koji sadrži OIB-u za sve članove obitelji
 • Dokaz o visini prihoda (odrezak od plaće/mirovine, porodna naknada i sl.)
 • Potvrda o visini dohotka i primitka (Ministarstvo financija, Porezna uprava, Područni ured Zagreb (po mjestu stanovanja)

Na području Grada Zagreba djeluju dvije socijalne samoposluge:
Socijalni dućan Gradskog društva Crvenog križa Zagreb na adresi Siget 18a koji obuhvaća zagrepčane iz gradskih četvrti

 • MAKSIMIR
 • PEŠČENICA-ŽITNJAK
 • NOVI ZAGREB-ISTOK
 • NOVI ZAGREB-ZAPAD
 • GORNJA I DONJA DUBRAVA
 • PODSLJEME
 • SESVETE
 • BREZOVICA

Socijalna samoposluga Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koji obuhvaća zagrepčane iz gradskih četvrti

 • DONJI GRAD
 • GORNJI GRAD-MEDVEŠČAK
 • TRNJE
 • TREŠNJEVKA SJEVER-JUG
 • ČRNOMEREC
 • STENJEVEC
 • PODSUSED-VRAPČE

 

Upis korisnika ovisno o četrvti u kojoj stanuju se vrši na dvije lokacije:

 • SOCIJALNI DUĆAN CRVENI KRIŽ ZAGREB, SIGET 18A

Primanje korisnika: od ponedjeljka do petka od 8:00 do 16:00. Tel: 01/5801562

 • CARITAS ZAGREBAČKE NADBISKUPIJE, Socijalna služba, Nikole Tavelića 30 (Kustošija)

Primanje korisnika: ponedjeljak, srijeda, četvrtak od 9:00 do 12:00. Tel: 01/3639 444

VAŽNO: Učestalost i sadržaj paketa ovise o zaprimljenim donacijama! Paket se preuzima po pozivu od djeltanika Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

ŽELITE DONIRATI

Registrirani smo kao humanitarna organizacija za stalno prikupljanje i pružanje humanitarne pomoći. Tokom čitave godine provodimo brojne humanitarne aktivnosti i akcije kako bi osvijestili široku javnost o potrebi pomaganja socijano ugroženim građanima te prikupili potrebne donacije.

Humanitarnom pomoći smatraju se sva prikupljena i pružena materijalna i financijska dobra i humanitarne aktivnosti u svrhu zaštite i spašavanja žrtava katastrofa i velikih nesreća te žrtava kriza izazvanih ljudskim djelovanjem, kao i prikupljena i pružena materijalna i financijska dobra i humanitarne aktivnosti u svrhu podmirivanja potreba socijalno osjetljivih skupina.

Upisani smo u Registar posrednika u doniranju hrane sukladno Pravilniku o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane što nam omogućuje prikupljanje hrane od strane proizvođača i trgovačkih lanaca koja je pred istekom roka upotrebe.

Surađujemo sa brojnim tvrtkama koje vode društveno odgovorno poslovanje i društveno solidarnim građanima.

Svoje donacije možete donijeti na našu adresu Siget 18a od ponedjeljka do petka od 8 do 16 sati.

Našim korisnicima su najpotrebnije trajne prehrambene namirnice (brašno, šećer, tjestenina, riža, ulje, konzervirana hrana) ali i higijenski proizvodi (sredstva za osobnu higijenu i sredstva za čišćenje). U našoj evidenciji je 800 djece od kojih su 400 djeca u dobi do 4 godine i potrebne su im pelene i dječja higijena.

Obzirom na brojku korisnika od 4 500 svaka donacija je dobro došla.

Za sve dodatne upite možete nam s punim povjerenjem obratiti na:

Tel:    +385 1 3778 236, +385 1 3777 895

Mob: +385 98 473 076

Fax:   +385 1 3770 681

socijalni.ducan@ckzg.hr

info@ckzg.hr

Gdje se nalazimo

Siget 18a, 10 000 Zagreb

Kontakt

Adresa: Siget 18a, 10 000 Zagreb

Kontakt broj: 01/5801-562
Radno vrijeme telefona je isključivo od utorka do petka u vremenu od 9 do 15 sati.

Facebook

Kontakt donatori

e-mail: info@ckzg.hr
tel: 01/3778-236 ili 01/5801-562

Radno vrijeme

Primanje korisnika je isključivo ponedjeljkom od 9 do 14:30 sati na adresi Siget 18a dok se telefonski možete informirati od utorka do petka u vremenu od 9 do 15 sati na sljedeći broj telefona: 01/5801-562.

Donatori

Sljedeće akcije darivanja krvi:

26.2.2018. GORNJOGRADSKA GIMNAZIJA Katarinin trg 5 12:00-15:30, POLICIJSKA AKADEMIJA Av. Gojka Šuška 1 09:00-15:00

You have Successfully Subscribed!