Odmaralište Sljeme

Odmaralište Sljeme

Općenito

U srcu Parka prirode Medvednica, na visini od 955m nadmorske visine, na hrptu Malo Sljeme smjestio se Dom Crvenog križa Grada Zagreba.
Danas se možemo pohavliti gotovo stoljetnom tradicijom rada Doma.

1932.godine do II.Svjetskog rata
Dom je sagrađen 1932. i služio je kao đačko izletište, oporavilište i ljetovalište sa šumskom školom.

Od II.Svjetskog rata do 1984.godine
Nakon II.Svjetskog rata dom postaje vlasništvom Crvenog križa Grada Zagreba. Nakon više nadogradnji dom je 1984. rekonstruiran i prilagođen suvremenim standardima za boravak djece, nastavu i zabavu.

Od 1984. – 2006.godine
U ovom razdoblju u domu se kontinuirano provodi program Škole u prirodi.
Od 2007.godine
Izvršena je potpuna rekonstrukcija i dogradnja doma prema najsuvremenijim standardima boravka (visoki komfor smještaja, prilagođenost objekta osobama s posebnim potrebama, suvremena oprema za provedbu programa Škole u prirodi i drugih programa).

Dom raspolaže s 96 kreveta za učenike, te 5 soba s vlastitom kupaonicom za učitelje. Danas dom može primiti 4-5 razrednih odjeljenja i 10 učitelja. Dom je prilagođen za boravak invalida (od ulazne rampe, sanitarije i dr.) što će omogućiti nesmetan boravak i učenicima invalidima.
Prostorni standard Doma i njegova opremljenost jamče ugodan i siguran boravak učenika i učitelja, a nastavna sredstva, kao i sva audiovizualna pomagala kojima Dom raspolaže nude mogućnost provođenja redovne nastave, ali i izvananstavnih aktivnosti po najvišim europskim standardima u obrazovanju.

Kuhinja Doma opremljena je prema visokim standardima koji u potpunosti odgovaraju načelima HCCP-a. U kuhinji se dnevno priprema četri obroka (doručak, ručak, užina i večera) od svježe dopremljenih namirnica, kalorijski i nutritivno prilagođena dobi i potrebama korisnika. Za potrebe grupa i pojedinaca prilagođavamo jelovnik za posebne režime prehrane.

U Domu se nalaze tri učionice koje su opremljene LCD TV-om, DVD-om, razglasom, magnetnim pločama, didaktičkom opremom , te je cijeli Dom obogaćen edukativnim panoima s biljnim i životinjskim svijetom PP Medvednica.

Kontakt

Dom Crvenog križa
Sljemenska cesta 28, Zagreb
Tel: 01/4555-855, 4555-836
E-mail: dom.sljeme@ckzg.hr

Voditelj doma:
Stjepan Škreblin
Mob: +385 98 429 896
e-mail: skreblin.stjepan@gmail.com
stjepan.skreblin@ckzg.hr

Tehnički voditelj:
Davor Jajtić
Mob: +385 99 310 2300
e-mail: davor.jajtic@ckzg.hr

Ljetovanje

Tijekom vikenda, od petka do nedjelje moguća je organizacija jednodnevnih ili dvodnevih izleta i seminara uz realizaciju radionica i programa koje nudi Crveni križ ili u vlastitoj organizaciji grupa. Tijekom ljetnih mjeseci, odmah po završetku školske godine u Domu Crvenog križa na Sljemenu se provodi program ljetovanja u vlastitim organizacijama grupa ili/i uz organizaciju iskusnih voditelja Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Ugodna temperatura, čisti zrak i prekrasna priroda Medvednicu čine pogodnim odredištem i u ljetnim mjesecima. Ljetne temperature na vrhu Medvednice rijetko prelaze 25 °C pa je gorska destinacija idealna za sportske kampove, osobe na rehabilitaciji i sve one koji žele provesti ugodni aktvini odmor u zelenoj oazi.

Zimovanje

Snježni pokrivač na Sljemenu godišnje traje, u prosjeku 100 dana, a u razdoblju od sredine siječnja do sredine ožujka Medvednica obiluje snijegom. Takvi snježni uvjeti zajedno sa odlično uređenim sanjkalištem i skijalištem koji su smješteni nadomak Doma Crvenog križa pružaju odlične uvjete za aktivan zimski odmor.

U vrijeme trajanja zimskih praznika osnovnih i srednjih škola u Domu Crvenog križa na Sljemenu moguće je organizirati zimovanje kako u vlastitom aranžmanu grupa, tako i uz iskusne voditelje u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

Škola u prirodi

Škola u prirodi jedan je od važnih oblika poučavanja izvan učionice. Učenje u prirodi vrši se cjelovitim doživljajem i upoznavanjem nastavnih sadržaja u neposrednoj stvarnosti, promatranjem prirodnih pojava i uočavanjem uzročno-posljedičnih procesa u neposrednom prirodnom okruženju. Pedagozi tvrde da ovakva aktivna uključenost učenika u proces učenja snažno potiče njegovu motiviranost za učenje. Važan cilj škole u prirodi je razviti kod djece osjećaj pripadnosti prirodi i potrebu suživota s prirodom koja nas okružuje,o kojoj ovisimo i čiji smo neodvojivi dio.
Uz obrazovne ciljeve, u školi u prirodi omogućuje se ostvarivanje vrlo važnih odgojnih ciljeva, prije svega učenici usvajaju i svladavaju pravila života u zajednici, važnost izvršavanja obveza svakog pojedinca u grupi i poštivanje različitosti potreba. Boravkom u razrednoj zajednici tijekom peta dana učenici svladavaju pojam tolerancijei, ali se i uče važnim životnim vještinama kao što su pravila lijepog ponašanja, usvajanje higijenskih navika, pravilima zdrave prehrane i važnosti kretanja kao osnove za zdravi život.

Škola u prirodi može se podijeliti u dva usko povezana djelokruga rada, a to su nastavni sadržaji prije svega vezan uz gorski i brežuljkasti kraj RH i obradu redovnog nastavnog sadržaja, i ne manje važan dio izvannastavnih sadržaja prilagođenih učenicima.
Izvannastavne sadržaje prije svega možemo podijeliti na one edukativnog i zabavnog karaktera. Crveni križ uz suradnju sa Učiteljskim fakultetom provodi redovnu praksu za studente 5.godine koji s učenicima provode navedene sadržaje:
• Mjerenje klimatskih prilika
• Mala prva pomoć
• Radionica o PP Medvednica
• Radionica orijentacije u prostoru
• Radionice iz socijalno-humanitarnog područja
• Šetnje Medvednicom – terenska nastava
• sportko-rekreativni i zabavni sadržaji

Više od petnaest godina djelatnici PU Zagrebačke provode program „Sigurnost u prometu“ kao dio nacionalne kampanje prevencije prometnih nezgoda.
Volonteri Gorske službe spašavanja provode radionicu o sigurnosti boravka u prirodi, dok liječnica Crvenog križa provodi program zdravstvenih radionica.