Odmaralište Novi Vinodolski

Odmaralište Novi Vinodolski

Općenito

Dom Crvenog križa Grada Zagreba „Villa rustica“ smjestio se u Novom Vinodolskom, najstarijem gradu crikveničko-vinodolske rivijere. U srcu Hrvatskog primorja, Novi Vinodolski razvio je stoljetnu turističku tradiciju zahvaljujući izvanrednoj klimi koju obilježavaju topla ljeta i blage zime , kao i sredozemnom raslinju i čistom moru.
Dom Crvenog križa „Villa rustica“ izgrađen je povodom 100 godina djelovanja Crvenog križa u Hrvatskoj 1980., a potpuno obnovljen 2004.godine kada je dobio novi, moderniji i funkcionalnij izgled.
Dom broji 185 postelja raspoređenih u višekrevetne sobe raspoređene u blokove po dvije ili tri sobe koje dijele sanitarije. Gotovo sve sobe okrenute su terasama i pogledom okrenute prema moru. Učiteljima i voditeljim grupa na raspolaganju su dvokrevetne sobe s vlastitim sanitarijama.
Učionice/dnevni boravci opremljeni su svim audio-vizualnim pomagalima za nesmetano odvijanje nastave, seminara i ostalih sadržaja. Dom raspolaže s multifunkcionalnom dvoranom od 100 sjedećih mjesta. Dvorana se pregradnim zidovima pretvara u dvije prostorije za potrebe manjih grupa.
Kuhinja Doma opremljena je prema visokim standardima koji u potpunosti odgovaraju načelima HCCP-a. U kuhinji se dnevno priprema četri obroka (doručak, ručak, užina i večera) od svježe dopremljenih namirnica. Za potrebe grupa i pojedinaca prilagođavamo jelovnik za posebne režime prehrane.
Dom od plaže i mora dijeli samo šetnica Kneza Domagoja duga 2km kojom dolazimo do gradske luke. Šetnica je smještena između mora i parka uređenog mediteranskim biljem u kojem prevladava hrast cnika, primorski bor i nisko sredozemno raslinje.
Šljunčano-kamena plaža smještena je ispred samog Doma Crvenog križa, te je u ljetnim mjesecima ograđena zona za plivače kako bi se osigurala zaštita od plovila i nesmetano izvođenje svih aktivnosti organiziranih na plaži i u moru.

Kontakt

ODMARALIŠTE ZA DJECU
DOM CRVENOG KRIŽA „VILLA RUSTICA“
Senjska 5, 51 250 Novi Vinodolski
Tel: +385 51 791 005
Fax: +385 51 244 420
dom.novi@ckzg.hr

Voditelj Doma
Ante Baričević
Tel: +385 51 244 420
Mob: +385 99 257 2546
Fax: +385 51 244 420
ante.baricevic@ckzg.hr

Animator
Marin Komadina
Tel: +385 51 244 420
Mob: +385 98 313 592
Fax: +385 51 244 420
marin.komadina@ckzg.hr

Ljetovanje

Od sredine lipnja, po završetku školske godine, do početka rujna u Domu Crvenog križa odvija se program ljetovanja.

Ljetne programe moguće je organizirati kao odmor pun sunca, zabave i uz zanimljive programe koje nudi Dom Crvenog križa ili kao program u vlastitoj organizaciji grupa .

Okruženje u kojem se nalazi Dom Crvenog križa, kao i resursi s kojima raspolažemo idealni su za provođenje različitih programa u sklopu ljetovanja:

  • sportsko-rekreativni programi (škola plivanja, sportska natjecanja  i škole sportova)
  • kreativne radionice ( likovne tematike, plesne radionice, dramski sadržaj, radionice medijske kulture, radionice iz programa tehničke kulture)
  • edukativne radionice (socijalne, zdravstvene i ekološke tematike)
  • izleti u okolicu (otok Krk-Vrbnik, Senj, Rijeka, Crikvenica, Plitvička jezera, Istra)

Svi programi koje provodimo su pod nadzorom djelatnika Crvenog križa, kao i studenata Učiteljskog i Kineziološkog fakulteta. U programe socijalnog i zdravstvenog karaktera uključeni su volonteri iz Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Zagreb.

O odličnoj organizaciji najbolje govori podatak da pojedine grupe već tradicionalno dolaze dvadesetak godina u našu kuću.

Ostalo

O Novom Vinodolskom
U središnjem dijelu sjevernog hrvatskog primorja, iz stare frankopanske utvrde zvane Novigrad, razvio se turistički grad Novi Vinodolski. Novi Vinodolski spominje se već u vrijeme starog Rima kao plodna dolina kojoj su rimljani nadjenuli ime „Valis Vinaria“ ili „Dolina Vinograda“. Iskopine i djelomično očuvane zidine peterokutne utvrde Lopar(Lopsica) s kraja 3. ili početka 4.stoljeća poslije Krista nalaze se uz Dom Crvenog križa na šetnici Kneza Domagoja. Na otočići Sv.Marina udaljenom od obale 205 metara nalazi se starogotička crkvica u čijim su iskopinama pronađeni kameni natpisi s imenom carice Helene. Danas se na otočiću nalazi osam kamenih klupa koje zajedno tvore Ružu vjetrova, te je postavljena tunera kao sječanje na nekad bogatu Novljansku, ribarsku tradiciju. Bogatu povijest Vinodolske doline i grada Novog Vinodolskog otkrivaju mnogi glagoljaški spomenici, a posebice Vinodolski zakon koji je jedan od najvažnijih kulturnih spomenika našeg naroda i ujedno jedan od važnijih europskih srednjovjekovnih dokumenata.
Ovo povijesno i kulturno središte Vinodolske knežije, kolijevka je književnika iz obitelji Mažuranić. U samom središtu grada nalazi se kuća u kojoj su rođeni najveći hrvatski književnici Antun, Matija i svakako najpoznatiji Ivan Mažuranić – prvi hrvatski ban pučanin. Njegovo najpoznatije djelo „Smrt Smail-age Čengića“ objavljeno je 1846. godine i predstavlja jedno od najznačajnijih literarnih dostignuća u hrvatskoj književnosti. U kulturno nasljeđe Novog Vinodolskog ubrajaju se i stari narodni običaji, pjesme, drveni instrument sopile, a posebno novljanska narodna nošnja. Novljani i danas čuvaju svoju tradiciju i novljanska narodna nošnja i sopile mogu se vidjeti i čuti za vrijeme posebne prigode – novljanskog narodnog kola koje se pleše tri dana uzastopno na svečanostima Mesopusta, zimskog karnevala. Zasigurno vrhunac ljeta u Novom Vinodolskom je ljetni karneval koji posljednjh godina dobija međunarodnu notu.
Grad koji broji više od 2300 sunčanih sati u godini. Grad bogate kulturno-povijesne baštine, a posebice toplo i srdačno stanovništvo Novog Vinodolskog idealan su izbor za idiličan odmor .
Škola u prirodi
Pedagoška teorija i praksa poznaju pojam škole u prirodi od davnih vremena. Škola u prirodi predstavlja specifičan oblik odgojno-obrazovnog djelovanja i počiva na ideji čovjekove temeljne potrebe za povezanošću s prirodom i njegove upućenosti na prirodu i prirodne pojave koje ga okružuju. Škole u prirodi u Europi djeluju još od početka 20. stoljeća, no možda je njihovo značenje danas veće no ikada do sada.
Škola u prirodi jedan je od važnih oblika poučavanja izvan učionice. Učenje u prirodi vrši se cjelovitim doživljajem i upoznavanjem nastavnih sadržaja u neposrednoj stvarnosti, promatranjem prirodnih pojava i uočavanjem uzročno-posljedičnih procesa u neposrednom prirodnom okruženju. Pedagozi tvrde da ovakva aktivna uključenost učenika u proces učenja snažno potiče njegovu motiviranost za učenje.
Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb u 2014.godini obilježava trideset i pet godina kontinuiranog provođenja ovog za učenike važnog programa, a time se Zagreb svrstava u sam vrh europskih gradova po ulaganju u ovakve oblike odgojno-obrazovnih program u osnovnoškolskom obrazovanju.
Uz redovni nastavni program koji provode učitelji, važan dio programa Škole u prirodi su i izvannastavni programi koje provode djelatnici Crvenog križa i studenti Učiteljskog fakulteta na redovnoj stručno-pedagoškoj praksi. Izvannastavne programe provodimo u obliku terenske izvanučioničke nastave, radionica i predavanja uz upotrebe audio-vizualnih programa.
U Novom Vinodolskom provode se radionice zdravstvenog, socijalnog i ekološkog karaktera prema programu verificiranom od Agencije za odgoj i obrazovanje „Humane vrednote – odgoj za humanost“:
• Mala prva pomoć
• Povijest Crvenog križa
• Piramida zdrave prehrane
• Prevencija trgovanja ljudima
• Prava djeteta
• Osjećaj za prirodu
• Prevencija nasilja
• „Ne rugaj se“ i „Crno janje“ – iz Unicefovog programa
• Zarazne bolesti u dječjoj dobi
Edukativne radionice:

• Dupini – veseli morski prijatelj
• Bjeloglavi sup
• Sredozemna medvjedica
• Šuma-zagrli drvo
• Arboretum primorskih biljaka
• Vjetrovi Jadrana
• Orjentacijska hodanja u prirodi

U Školi u prirodi svakoga tjedna obilježavamo važne datume vezane za zdravlje, socijalna pitanja i ekologiju te tjedan prilagođavamo temi koju određuje datum na našem kalendaru.

Vikend program/seminari/izleti
VIKEND PROGRAM/SEMINARI/IZLETI
Tijekom vikenda, od petka do nedjelje moguća je organizacija jednodnevnih ili dvodnevih izleta i seminara uz realizaciju radionica i programa koje nudi Crveni križ ili u vlastitoj organizaciji grupa.
IZLETI
Izuzetan zemljopisni položaj Novog Vinodolskog, koji se smjestio u srcu Kvarnera, na samoj granici Primorsko-goranske i Ličko-senjske županiji pruža mogućnost organizacije izleta brodom ili autobusom životopisnu okolicu koja obiluje kulturno-povijesnim objektima, ali i prirodu koja je u ovom području vrlo raznolika.

CRIKVENICA je smještena je u blizini ušća potoka Dubračine i njegovom dolinom povezana s unutrašnjošću Vinodola, a od grada Novog Vinodolskog udaljena je tek 12 km. Ime je dobila po crkvi (crikvi) pavlinskog samostana koji je podignuo Nikola Frankopan 1412. na ušću Dubračine u more.
Izlet u Crikvenicu organiziraju se autobusom ili brodom, te postoji mogućnost posjeta Aquariumu.
LINK:
http://www.rivieracrikvenica.com/
http://aquariumcrikvenica.com/
RIJEKA grad i luka u Riječkom zaljevu na sjevernoj, najdublje u kopno uvučenoj obali Kvarnerskog zaljeva. Središte je primorsko-goranske županije, a od grada Novog Vinodolskog udaljena je tek oko 45 minuta vožnje.
U Rijeci preporučili bi razgled središta grada, riječkog korza i katedrale Sv.Vida, šetnju Trsatskim svetištem i gradinom, te posjet Prirodoslovnom muzeju i novouređenom Planetariju na Vežici.
LINK:
http://www.visitrijeka.hr/
http://www.trsat-svetiste.com/
http://www.prirodoslovni.com/
http://www.rijekasport.hr/Default.aspx?sec=830

SENJ je udaljen od Novog Vinodolskog oko 20 minuta vožnje Jadranskom magistralom. Smjestio se na obali, ispod brda Trbušnjak na kojoj se nalazi tvrđava Nehaj. Uz svjetski poznatu tvrđavu moguće je organizirati posjet Gradskom muzeju.
http://www.tz-senj.hr/
http://www.muzej-senj.hr/
VRBNIK naselje i mala luka u središnjem dijelu sjeveroistočne obale otoka Krka; nadmorska visina 49 m. Izlet na Vrbnik organizira se brodom do kojeg od novljanske luke plovimo 45 minuta. Vrbnik je nadaleko poznat po vinu Vrbničkoj žlahtini, ali i kao grad koji je dao najviše svečeništva u Hrvatskoj. Životopisni je gradić koji danas djeluje kao veliki spomenik glagoljaškoj kulturi na otoku Krku.
http://vrbnik.hr/

ŠPILJA BISERUJKA
Izlet brodom ili autobusom u špilju Biserujku jedan je od čestih odabira naših gostiju. Špilja Biserujka nalazi se 300 m sjever-sjeverozapadno od naselja Rudine u općini Dobrinj na otoku Krku. Špilja je uređena za posjet turista i odlikuje se bogatstvom špiljskih ukrasa – kalcitnih siga, osobito stupova i stalaktita.
http://www.spilja-biserujka.com.hr/
OKOLICA NOVOG VINODOLSKOG
Pavlomir se smjestio u Vinodolskoj dolini u kojoj su nakon više od stoljeća obnovljeni vinogradi, te je Žlahtina kao jedna od najvrijednijih sorti vina u Hravtskoj vraćena na mjesto gdje je i prvotno uzgojena. Uz najvau moguće je organizirati posjet vinogradima i uz predavanje enologa upoznati se procesima u vinarstvu.
http://www.vinarija-pavlomir.hr/o_nama
U selu Omar-Krmpote smjestila se jedinstvena staklena kapelica koja predstavlja vrijedan primjerak sakralne baštine ovog kraja.
http://www.tz-novi-vinodolski.hr/upload/Kapelica%20prosp.pdf
Nebeski labirinti
U blizini sela Krmpote na šetnici dugoj 800 metara ucrtano je deset labirinata. Neki labirinti uklopljeni su u dolce dok su drugi posloženi na padinama. Idejni začetnik Nebeskih labirinata je umjetnica Ingrid Butorac, te je svojom idejom obogatila Grad Novi Vinodolski, a zaleđu dala veći značaj i time obogatila turističku ponudu.
http://www.tz-novi-vinodolski.hr/view.asp?idp=233&c=26

Oči Vinodola
Od nedavno uređeno je šest vidikovaca iznad Novog Vinodolskog koji daje mogućnost pogleda na grad i okolicu iz ptičije perspektive. Za vedrih dana pogled dotiče gotovo cijeli Kvarnerski zaljev, te otok Rab, Goli i Cres.
http://www.tz-novi-vinodolski.hr/view.asp?idp=36&c=13