Dobrovoljno darivanje krvi

Dobrovoljno darivanje krvi

PLAN AKCIJA DARIVANJA KRVI KOLOVOZ

 

DATUM

RADNA ORGANIZACIJA

ADRESA

VRIJEME AKCIJE

08.08.

ZG ZAPAD

Ilica 223

13 – 18

14.08.

ČISTOĆA

Radnička 82

10 – 14

20.08.

O. A. SESVETE

         Ninska 11 c

11,30 – 16,30

23.08.

ERICSSON-NIKOLA TESLA

Krapinska 45

8,30 – 13

27.08.

HRVATSKI TELEKOM

Draškovićeva 26

10 – 14,30

28.08.

REMONTNI ZAVOD I KEV

Škorpikova 7

12 – 14,30

29.08.

ZG JUG

Siget 18a

14 – 17,30

Kap po kap od 1923. do danas

26. veljače 1923. godine u Ginekološkoj klinici u Petrovoj, današnjoj Klinici za ženske bolesti i porode obavljena je prva transfuzija krvi uz najveći rizik za primatelja krvi jer je obavljena bez određivanja krvne grupe. Nažalost ishod i sudionici ovog velikog događaja su nam nepoznati.

Samo godinu dana poslije, 1924. godine u istoj klinici obavljena je transfuzija krvi uz određivanje krvne grupe, što predstavlja daleko veću sigurnost za primatelja.

1925. godina od velike je važnosti u povijesti ove grane medicine, ali i djelatnosti Crvenog križa jer nam iz te godine potječu informacije o prvim darivateljima krvi imenom i prezimenom.

Od 1925. godine polako raste broj transfuzija krvi iz godine u godinu.

Do 1953. godine u Hrvatskoj nije postojalo organizirano dobrovoljno darivanje krvi, sve se svodilo na obiteljska, prijateljska i plaćena darivanja krvi.

Utemeljitelj i promotor akcija darivanja krvi u Hrvatskoj je Hrvatski Crveni križ. Prva organizirana akcija darivanja krvi održana je 25. listopada 1953. godine u Željezari Sisak u organizaciji upravo Hrvatskog Crvenog križa. Uslijedila je akcija u zagrebačkoj tvornici Franck koja je održana 2. studenog iste godine te je time započelo organizirano prikupljanje odnosno darivanje krvi.

Danas se akcije darivanja krvi provode u organizaciji 110 općinskih i gradskih društava Crvenog križa u cijeloj Hrvatskoj. Kao i u počecima, osnovna načela darivanja krvi su: dobrovoljnost, anonimnost, solidarnost i besplatnost.

Vi upravo pregledavate stranicu Crvenog križa Grada Zagreba, i mi Vas pozivamo da sa nama pišete sadašnjost i budućnost darivanja krvi u našoj organizaciji, što će Vaša/naša djeca čitati kao povijest.

Javite se u Crveni križ Zagreba i pišimo povijest zajedno.

Kontakt

Vladimira Čivrag Gosarić

email: vladimira.civrag@ckzg.hr

mob: +385 99 7358-851

Nada Kubić  

Ankica Jakunić 

Luka Jalžabetić

Odjel

tel: 01/5582-125

fax: 01/3770681

email: ddk@ckzg.hr

Od odluke do darivanja
Prema definiciji koju su odredile Međunarodna udruga transfuziologa (ISBN), Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Europsko vijeće (Council of Europe), a koja je prihvaćena u svim zemljama svijeta:

 • Dobrovoljni darivatelj krvi je osoba koja daruje krv, plazmu ili stanične dijelove krvi po svojoj slobodnoj volji i ne prima za to nikakvu naknadu, ni novčanu niti na način koji se može smatrati nadomjestkom novca. Skromna uspomena (dar) i osvježenje nakon davanja krvi prihvatljivi su za dobrovoljno davalaštvo krvi.
 • Dobrovoljni darivatelj krvi je posredan, aktivan sudionik u liječenju bolesnika, tj.on je aktivna veza između zdravog dijela društva i bolesnika.

Dobrovoljni darivatelj krvi može biti svaka zdrava osoba od 18 do 65 godina starosti (u iznimnim slučajevima do 70 godina), tjelesne težine proporcionalne visini (minimalno 55 kilograma), ukoliko vrijednost sistoličkog krvnog tlaka nije ispod 100mm/Hg i ne prelazi 180mm/Hg, a dijastoličkog ne smije biti ispod 60mm/Hg, niti iznad 110mm/Hg. Puls osobe ne smije biti manji od 50, niti viši od 100 otkucaja u minuti, a tjelesna temperatura ne smije prelaziti 37°C .

Ukoliko zadovoljavate sve ove kriterije, možete pokušati darovati krv.

Kada ste donijeli odluku o tome da krv želite darovati, javite se u Crveni križ ili pogledajte popis akcija gdje možete darovati krv.

Kada dođete na akciju darivanja krvi, ponesite osobnu iskaznicu, vozačku dozvolu ili putovnicu i samo hrabro! Prvo Vas očekuje pregled hematologa koji će provjeriti imate li dovoljno željeza u krvi. Ukoliko imate, slijedi liječnički pregled. Liječnik će Vam provjeriti vrijednosti krvnog tlaka i rad srca te obaviti kratak razgovor s Vama, koji je od velike važnosti kako bi se procijenilo Vaše zdravlje.

Kada ste sve prošli, djelatnik Crvenog križa će Vas upisati u bazu podataka, uručiti mali znak zahvalnosti i konačno ste došli do onog najvažnijeg dijela, zbog kojeg ste došli.
Smjestiti ćete se na krevet gdje će Vam tehničar uvesti iglu u krvnu žilu i time počinje proces darivanja krvi koji traje 7 do 10 minuta.

Do kraja postupka, darovati ćete 450 ml krvi i time ste postali dobrovoljni darivatelj krvi, član mnogobrojne Obitelji u Republici Hrvatskoj i u svijetu. Čestitamo!

Razlozi privremenog odbijanja za darivanje krvi
Mnogo je razloga zašto osoba može biti privremeno odbijena za darivanje krvi i nije ih moguće sve nabrojiti zato ćemo Vas upoznati sa nekima, onima koji su najčešći

 • smanjen hemoglobin
 • visoki ili niski krvni tlak
 • lakše akutne bolesti (prehlada)
 • žene za vrijeme menstruacije ili dojenja,
 • alkoholizirano stanje
 • nakon primanja transfuzije
 • nakon operativnih zahvata

Svakako, odluku o tome smijete li darovati krv ili ne donosi liječnik koji će Vas pregledati i postaviti Vam važna pitanja.

Odgovori na još neka pitanja

Muškarci krv mogu darovati svaka 3 mjeseca, dok žene krv smiju darovati svaka 4 mjeseca. Darivanjem krvi se ne možete zaraziti AIDS-om niti drugim zaraznim bolestima. Postupkom darivanja krvi ne ugrožavate svoj život jer je materijal za uzimanje krvi u potpunosti jednokratan. Postupkom darivanja krvi nećete razviti ovisnost.

Prije darivanja važno je da ste jeli i da pijete dovoljno tekućine, koju morate unostiti i nakon darivanja krvi kako biste nadoknadili izgubljenju tekućinu iz organizma.

Prava i pogodnosti za darivatelje krvi
 • Radnik po osnovi darivanja krvi, ostvaruje pravo na jedan plaćeni slobodan dan, koji koristi na dan darivanja, osim ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili ugovorom o radu nije drukčije određeno. Zakon o radu (pročišćeni tekst) čl.86. st.6. (NN93/14). Ovo pravo je povoljnije riješeno u pojedinim kolektivnim ugovorima prema kojima radniku pripada pravo na dva dana plaćenog dopusta za svako darivanje krvi.
 • Sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi Zavod osiguravaju se u državnom proračunu za osiguranike:

  3. osigurane osobe dobrovoljne darivatelje krvi s više od 35 davanja (muški) odnosno s više od 25 davanja (žene). Zakon o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju NN (85/06,150/80, 70/10)

Potvrdu o navedenome možete dobiti na akciji darivanja krvi

 • Odlukom o socijalnoj skrbi, utvrđeno je da pravo na besplatnu godišnju pokaznu kartu ZET-a imaju dobrovoljni darivatelji krvi, i to muškarci koji su dali krv trideset i više puta i žene koje su krv darovale dvadeset i više puta, ako to pravo ne ostvaruju po drugoj osnovi.

Potvrdu o navedenome zatražite u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, Petrova 3

Posebno hvala

Posebno hvala darivateljima krvi koji su 2016. godine darovali krv

200 puta:

Silvijo Puljčan

125 puta:

Zdravko Kučinić

Ivan Petković

100 puta:

Antun Dravinski

Stjepan Fuček

Branko Juratovac

Miljenko Posilović

Vjekoslav Račić

Vinko Razum

Ivan Reščić

Nikola Štokan

Branko Zeman

Sulejman Zukić

75 puta:

Alfred Antonovski

Đuro Arlović

Šimo Barišić

Željko Čep

Zvonko Čukelj

Mladen Erić

Stjepan Jašek

Ivica Kuzmić

Robert Leljak

Ivan Marinić

Damir Negovec

Stjepan Pozderac

Dražen Škofljanec

55 puta:

Gordana Čakarun

Radinka Glavan

50 puta:

Tomica Antolić

Marinko Azinović

Branko Bartolić

Ilija Brkić

Željko Bubanko

Damir Celčić

Ivica Ceronja

Enes Crnkić

Dražen Dominić

Franjo Dutković

Zvonimir Grgić

Ivan Grubec

Belizar Hotko

Nenad Išek

Stjepan Jagušt

Damir Koščević

Zoran Ležaić

Goran Lončar

Lovro Martinić

Miro Matijević

Dragutin Miholić

Domagoj Milinković

Kristijan Modrić

Rajko Mort

Alen Octenjak

Nenad Pajić

Mirko Radić

Zlatko Salaj

Renato Severec

Boris Šabarić

Marko Šupe

Mladen Telešman

Rober Varga

Darko Vlašić

Branko Vlašić

Božidar Vužić

35 puta

Sanda Agnić

Vlasta Debanić

Zvjezdana Đuranek

Dragica Filipović

Danijela Gojak

Nadica Herjavić

Željka Ilijašev

Iva Kračun

Mirjana Levatić

Eugenija Marušić

Marina Matutinović

Sanja Projić

Barica Rapljenović

Biserka Šmerda

Akcije darivanja krvi u:

Srednje škole
Često puta osoba odluči darovati krv po prvi puta upravo za vrijeme pohađanja srednje škole. Osobe koje daruju krv prvi puta nazivaju se Prvodarivatelji i u Zagrebu ih svake godine bude oko 1000. Iskreno se zahvaljujemo svakoj školi, ravnatelju i povjereniku Crvenog križa koji nam pomažu da upravo u vrijeme njihovog osobnog obrazovanja odgajamo mlade ljude i budimo im svijest o potrebi darivanja krvi i pomaganja drugima u najtežim situacijama. Svakome prvodarivatelju želimo da krv može darovati do kraja svog života, jer to znači da će uvijek biti dio zdrave populacije i u mogućnosti pomoći drugome.

Škole u kojima se održavaju akcije darivanja krvi:

Geodetska tehnička škola
Gimnazija Lucijana Vranjanina
Gimnazija Tituša Brezovačkog
Gornjogradska gimnazija
Graditeljska tehnička škola
I gimnazija
I. tehnička škola Tesla
II ekonomska škola
III gimanzija
IV gimnazija
IX gimnazija
Klasična gimnazija
Policijska akademija
Poštanska i telekomunikacijska škola
Prirodoslovna škola Vladimira Preloga
Prva ekonomska škola
Strojarska škola Frana Bošnjakovića
Škola za cestovni promet
Škola za medicinske sestre Mlinarska
Škola za medicinske sestre Vinogradska
Škola za medicinske sestre Vrapče
Škola za primalje
Športska gimnazija
Tehnička škola Ruđera Boškovića
Tehnička škola Zagreb
Upravna škola Zagreb
V gimnazija
X gimnazija „Ivan Supek“
XIII gimnazija
XVI gimnazija
XVIII gimnazija
Zdravstveno učilište Zagreb

Visokoobrazovne ustanove
Poslije prvodarivanja u srednjim školama, naši darivatalji svoj put u humanosti često nastavljaju i za vrijeme studiranja. Upravo na fakultetima ponovno srećemo prvodarivatelje koje smo upoznali u srednjoj školi. Nadamo se da će svi oni nastaviti svoj put darivanja krvi i u svojim radnim organizacijama ili u našim prostorima. Mi ćemo uvijek nastojati da Vam svako darivanje bude lijepo iskustvo i biti ćemo Vam poticaj i oslonac na tome Vašem putu.

Ukoliko studirate na fakultetu koji nije uključen u akcije darivanja krvi, slobodno nam se javite.

Fakulteti u kojima se organiziraju akcije darivanja krvi:

Kineziološki fakultet
Tehničko veleučilište Zagreb
Fakultet elektrotehnike i računarstva

Radne organizacije
Poslije darivanja krvi u srednjoj školi i na fakultetu, dobru tradiciju nastavljamo i u radnom okruženju. Ovim putem želimo se zahvaliti upravama navedenih organizacija, organizatorima akcija u njima bez kojih ne bismo mogli organizirati akcije, a najviše se zahvaljujemo svakom darivatelju, ali i osobama koje pokušaju darovati krv, jer krv je nekada jedini lijek!

Radne organizacije u kojima se organiziraju akcije darivanja krvi:

Coca-Cola
Čistoća
Dukat
Elektra
Ericcson Nikola Tesla
FINA
Franck
Gradska plinara Zagreb
Hrvatska elektroprivreda
Hrvatska lutrija
Hrvatska Narodna banka
Hrvatska pošta
Hrvatska radio televizija
Hrvatski telekom
Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje
Ina poslovna zgrada
Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice
Končar
Končar distributivni transformatori
Končar električna vozila
Končar energetski transformatori
Končar mjerni transformatori
Kraš
Naftaplin
Općinski građanski sud
Pliva
Privredna banka Zagreb
Psihijatrijska bolnica Vrapče
Remontni zavod
Zagrebačka banka
Zagrebački električni tramvaj

Crveni križ
U našim prostorima se krv može darivati jednom mjesečno, osim u Sesvetama, gdje se akcije održavaju svaka dva mjeseca. Ukoliko krv niste mogli darovati u svojoj radnoj organizaciji, ili u njoj nema organiziranih akcija, dođite u naše prostore ili nas kontaktiranje da organiziramo akcije kod Vas.

Prostori Crvenog križa gdje nas možete posjetiti:

Crveni križ Zagreba, Ilica 223
Crveni križ Zagreba, Siget 18a (Super Andrija)
Udruženje obrtnika Sesvete, Ninska 11c, Sesvete

Glas darivatelja

Prvi put sam dao krv s osamnaest godina. Poslije toga još četiri puta. Ne nedostaje mi baš moja krv, a i kome da je čuvam? Lako se ona nadoknadi sama od sebe. Previše je ionako imam. Mislim da me se čak i zasitila.

Zašto svojoj krvi nebi malo svijeta pokazao? Neka teče drugim venama. Možda će kod nekog drugog naći nešto što joj nisam mogao pružiti ili će nekome pružiti nešto što prije nije imao ili ono što će tek izgubiti. Recimo život.

Strašna je ona igla. Smiješi nam se svojim sivim i bezosjećajnim tijelom. Da se čovjek naježi. Ali ubod igle traje sekundu, bolest ipak malo ili puno duže. Hladan i bolan je trenutak uboda igle, ali bolest je još hladnija i bolnija. Ako ne možemo izdržati tu sekundu uboda, tu nelagodu, kako onda možemo očekivati da netko izdrži nelagodu, hladnoću i bol bolesti. Moramo na sekundu stisnuti zube i ne biti sebični. Mislim da strah prema igli nije vrijedan kao život koji damo kada pobjegnemo od tog straha. Svatko to može. Nije teško

Toliko se vrijedne krvi prolijeva diljem svijeta ni za što, tj. polijeva se za one koji imaju neku čudnu, neizlječivu bolest i kojima moć i smrt predstavljaju krv koja ih održava na životu. Doći će i tome, kao i svemu, jednom kraj. Do tada, pa i dalje, prolijevajmo krv samo za pravi i iskreni život. Poklonimo malo svoje krvi. Najvrijedniji je dar onaj koji spasi život.

„It’s alright mom, I’m only bleeding“ rekao je Bob Dylan. Mislim da je u pravu. Ostati će točkica i malo krvi na koži od uboda. Neka ostane. Neka nas podsjeća na to da smo još uvijek oni koji daruju, a ne oni koji primaju krv. Trebamo biti zahvalni i počašćeni radi toga. Dok možeš pokloniti, znači da si zdrav. Živ.

Angelo Ćaćić , GDCKZG, Klub mladih

Želite li da se čuje Vaš glas, pišite nam, rado ćemo objaviti Vaše riječi koje će ohrabriti druge da daruju krv, najvrednije što imamo.