Hrvatska reprezentacija beskućnika sudjelovala na Svjetskom kupu za beskućnike u Cardiffu od 27. srpnja do 3. kolovoza.

Zbog pravila da se na HWC-u može sudjelovati samo jedanput, bilo je poteškoća oko sastavljanja ekipe jer se većina kandidata za odlazak u Cardiff zaposlila te su stoga uključena četiri maloljetna korisnika iz odgojnih domova.

Nakon priprema na Športskim susretima socijalne skrbi Rovinj 2019., te trodnevnih priprema u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Pula, Reprezentacija je od 27. srpnja do 3. kolovoza, uz 64 ekipe iz drugih država bila sudionik HWC-a Cardif 2019.

Reprezentacija je brojila 10 članova, osam igrača (tri iz Splita, tri iz Zagreba i 2 iz Pule) te voditelj Denis Maslov iz Udruge MOST i trenerica Helena Babić iz Crvenog križa Pula. U ekipi je po prvi put sudjelovala i igračica, Antonela iz Pule.

Član reprezentacije je bio bivši korisnik Prihvatilišta Crvenog križa Zagreb, a sada korisnik stambene zajednice Hrvatske mreže za beskućnike, Luka Miličević.

Teško je ukratko opisati pozitivni utjecaj koji na naše mlade korisnike od kojih je većina odrastala u domovima i udomiteljskim obiteljima, ima nošenje dresa naše reprezentacije. Mladi ljudi sa margine društva, zaboravljeni od mnogih, imaju priliku predstavljati Hrvatsku, stajati na terenu uz našu himnu i širiti priču o jedinstvenim crveno – bijelim “kockicama”, prepoznatim u cijelom svijetu. Gotovo nitko od njih nikada nije bio izvan granica Hrvatske, a odlazak na ovaj put predstavlja im najveću motivaciju za povratak u normalan život. Njihovo sudjelovanje motivira i druge mlade beskućnike, senzibilizira javnost za problematiku beskućništva i beskućnika, te pokazuje svijetu da Hrvatska brine i skrbi i o „Vatrenim beskućnicima“, najisključenijoj skupini hrvatskih građana.

Domaćin slijedećeg Homeless World Cup je Helsinki, vjerujemo uz sudjelovanje Hrvatske reprezentacije beskućnika.

Izjave nekih sudionika:

Zoran: Ovo je za mene zapravo prilika da nastavim svoj život tamo gdje se davno počeo gasiti i krenuo nizbrdo. Ideja da predstavljam svoju državu, svoju naciju zvuči nevjerojatno. Iako mi nismo nikakva profesionalna ekipa, mislim daj je to san snova svakog nogometaša i sportaša.

D.B. (19): Inače sam dijete odgojnog doma već pet godina. Znam da sam sada dobio priliku života da igram za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju beskućnika. Došao sam pokazati što znam i upoznati nove ljude i da vidim svijeta. Drago mi je što imam ovakvu priliku jer ovo se ne viđa često.

K.H. (30): Prošao sam u životu kroz dosta teške trenutke. Od dječjeg doma pa sve do ulice. Oko sebe sam svuda vidio dosta patnje jer sam i sam bio nesretan. Puno mi ovo znači, upoznati neke divne ljude i igrati za reprezentaciju beskućnika u nogometu. Ovo znači da mojoj sreći nema kraja!