U Domovima Crvenog križa na Sljemenu i u Novom Vinodolskom studenti Učiteljskog fakulteta u Zagrebu sudjeluju u provedbi programa škole u prirodi za učenike trećih i četvrtih razreda zagrebačkih osnovnih škola.

Kako bismo ih pripremili za stručno-pedagošku praksu koju će imati u našim Domovima, u organizaciji GDCK Zagreb i Učiteljskog fakulteta organiziran je seminar za studente 4. godine.

Trodnevni seminar obuhvatio je sva područja rada studenata na stručno-pedagoškoj praksi u programu Škole u prirodi. Radionice iz prirodoslovlja, prve pomoći i socijalnih vještina provodili su volonteri Kluba Mladih i učitelji koji godinama educiraju nove generacije studenata za provedbu programa, a pod mentorstvom prof. Sanje Canjek-Androić i dr. Ljerke Mišure iz GDCK Zagreb.

Škola u prirodi jedan je od važnih oblika poučavanja izvan učionice. Učenje u prirodi vrši se cjelovitim doživljajem i upoznavanjem nastavnih sadržaja u neposrednoj stvarnosti, promatranjem prirodnih pojava i uočavanjem uzročno-posljedičnih procesa u neposrednom prirodnom okruženju. Pedagozi tvrde da ovakva aktivna uključenost učenika u proces učenja snažno potiče njegovu motiviranost za učenje.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb u 2014. godini obilježilo je  trideset godina kontinuiranog provođenja ovog za učenike važnog programa, a time se Zagreb svrstava u sam vrh europskih gradova po ulaganju u ovakve oblike odgojno-obrazovnih program u osnovnoškolskom obrazovanju.