Sajam PRAVO DOBA,  namijenjen zrelim generacijama i ove je godine po peti puta organiziran na Zagrebačkom velesajmu u vremenu od 16. do 18. svibnja, a po prvi puta, u subotu, 11. svibnja prije početka Sajma, na Trgu bana Josipa Jelačića održana su promotivna događanja u koja se uključilo  Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb s mjerenjem tlaka i šećera.

Sajam Pravo doba uz Zagrebački velesajam, tradicionalno organiziraju Grad Zagreb – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklada Zajednički put.  Cilj Sajma  je da se na jednom mjestu objedine svi subjekti koji su uključeni u poboljšanje kvalitete života zrelih  generacija.

Sajam je, osim osobama starije dobi namijenjen i svima koji se žele upoznati s mnogobrojnim izložbenim aktivnostima i bogatom izložbenom ponudom (medicinske i druge usluge, oprema za kućanstvo i ustanove, pomagala, prehrana i zdravlje, moderne tehnologije, turizam, sport, slobodno vrijeme, obrazovanje, volontiranje, integracija u zajednici i dr.). Na Sajmu je sudjelovao veliki broj organizacija, a svečano ga je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uz prisutnost mnogobrojnih gostiju i posjetitelja.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb od početka sudjeluje na Sajmu te smo i ove godine   predstavili svoje aktivnosti usmjerene prema starijim osobama: Pomoć u kući, pomoć u prehrani i Projekt „Unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici“.   Na štandu smo svaki dan za naše sugrađane organizirali Male sistematske preglede za koje  tradicionalno postoji veliki interes, a obavljale su ih naše liječnice  uz pomoć volontera.

Tijekom promotivnih aktivnosti i u tri dana održavanja Sajma veliki broj osoba provjerio je vitalne funkcije organizma:

  • 403 osobe izmjerile su glukozu u krvi,
  • 501 osoba izmjerila je  tlak,
  • 355 osoba obavilo je pregled spirometrije i
  • 501 osoba obavila je oksimetriju.

Oko našeg štanda stalno je bila velika gužva za što su bili zaslužni  umirovljenici i korisnici našeg Projekta koji su pjesmom privukli mnogobrojne posjetitelje.