U ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine u prostoru Tribine Grada Zagreba, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb predstavilo je prvu Kuharicu za osobe s intelektualnim oštećenjem.

Kuharica je nastala u okviru Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem u sklopu Kulinarske radionice i vježbi svakodnevnih vještina. Radionice su se provodile tijekom cijele 2018. godine na 5 lokacija provedbe Programa i pažljivo su koncipirane kroz upoznavanje korisnika sa živežnim namirnicama, postavljanja stola za blagovanje, održavanja higijene prostora i pribora za jelo, pripremanja jela te posluživanja pripremljene hrane.

Kako bismo ovu omiljenu aktivnost naših korisnika prezentirali najširoj javnosti odlučili smo izdati prvu Kuharicu za osobe s intelektualnim oštećenjem te sve pobliže upoznati s našim iskustvima.

Izuzetno smo zahvalni svima koji su došli na promociju naše Kuharice, a među mnogobrojnim gostima, uzvanicima, korisnicima i roditeljima/skrbnicima naše predstavljanje uveličali su: pravobraniteljica za osobe s invaliditetom gđa. Anka Slonjšak, pomoćnica ministrice u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku gđa. Nada Zrinušić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba gđa. Željana Pleša, zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa gđa. Gordana Carević, ravnatelji i predstavnici društava Crvenog križa Opatija, Križevci, Karlovac i Čakovec, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb gđa. Ružica Stipčić, predstavnici Gradskih ureda, podružnica Centra za socijalnu skrb Zagreb, predstavnici Centra za socijalnu skrb Samobor, Zaprešić, osnovne škole „Nad lipom“, suradničkih organizacija, domova za starije osobe i dr.

Uvodno su prisutne pozdravili ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Zagreb g. Petar Penava, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, pomoćnica ministrice i izaslanica gradonačelnika.

Nakon uvodnog dijela predstavljena je Kuharica o kojoj su govorili: iz perspektive voditeljice Kulinarske radionice gđa. Božica Mirić, iz perspektive roditelja/skrbnika osobe s intelektualnim oštećenjem gđa. Lidija Vujčić, iz perspektive voditeljice Programa mag. Svjetlana Kopčinović te iz perspektive stručnjaka prof. Ružica Stipčić.

U dugom dijelu Programa korisnici su izveli glazbenu točku „Mali bubnjar“ i igrokaz „Grah – Ah“ koji je sve nasmijao, a Djed Mraz je korisnicima podijeli slatke pakete.

Na kraju smo uživali u slanim i slatkim „zalogajima“ te se nadamo da će Kuharica imati mnogobrojne čitatelje koji će uživati u pripremanju i degustiranju jela kao i mi, te s nestrpljenjem očekujemo nastavak naše kulinarske avanture.