Petak, 14.12.2018.

Ivor i ja zaputili smo se prema Beogradu na šesnaestu Skupštinu Mladih Crvenog križa Stari grad. Vremenska prognoza za vikend je bila puna upozorenja o „opasnim vremenskim uslovima“, ali mi smo se zamotali u naše šalove i kape i krenuli na put. Šest sati kasnije, stižemo u Beograd gdje nas dočekuje naš domaćin Lazar Kopić, volonter Crvenog križa Stari grad. Slijedi upoznavanje s ostalim volonterima Starog grada kao i gostima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Nakon toga organiziran je posjet spomen sobi Crvenog križa Srbije gdje smo imali priliku čuti nešto o povijesti njihove organizacije. Iduća stvar na rasporedu je okrugli stol na temu „Crveni križ i ja“ gdje smo izmjenjivali iskustva i pričali o tome što nas je navelo na volontiranje u Crvenom križu. Za kraj ovog dana, naši domaćini organizirali su večernji program u obliku kviza znanja i karaoka, što je zasigurno bio vrhunac ovog dana.

Subota, 15.12.2018.

Budimo se okovani snijegom i temperaturama u debelom minusu, ali hrabro oblačimo slojeve i slojeve odjeće i krećemo u razgledavanje Beograda. Prva postaja: šetnja Kalemegdanom i posjet Vojnom muzeju. Nakon prvog ovogodišnjeg grudanja i razgledavanja muzeja, krećemo prema Trgu republike. Usput prolazimo glavnom beogradskom ulicom, Ulicom kneza Mihajla koja je puna Božićnih i Novogodišnjih ukrasa. Slijedi nam razgledavanje Narodnog muzeja u kojem smo vidjeli sve – od prahistorijskih ostataka, preko srednjevjekovne odjeće i nakita, do moderne umjetnosti. Našlo se tu (pomalo neočekivano) i pokoje djelo Moneta, Gauguina, Picassa i Renoira. Također, saznali smo da smo pogodili pravo vrijeme za posjet muzeju, jer smo mogli vidjeti Miroslavljevo jevanđelje, koje je izloženo samo deset dana u godini. Zatim slijedi razlog zbog kojeg smo i došli u Beograd, a to je Skupština Mladih Crvenog križa Stari grad. Predstavnici Starog grada kroz kratak film su nam prikazali što su sve radili ove godine, i moram priznati, popis je stvarno dug i impresivan. Bilo je tu puno emotivnih govora, od predstavnika Crvenog križa Starog grada, Beograda i Srbije. Kada je službeni dio skupštine završio došlo je vrijeme za neformalno druženje, službenog naziva „žurka“.

Nedjelja, 16.12.2018.

Prebrzo su nam proletjela ova dva dana. Okupili smo se u prostorija Crvenog križa Stari grad i uz jutarnju kavu pretresli dojmove o skupštini. Razmijenili smo i datume nekih budućih skupština i kampova, a zatim je došlo vrijeme za oproštaj. Nakon samo dva dana, bogatija sam za jedno veliko iskustvo, lijepe uspomene i puno novih prijateljstava.

Veselim se godišnjoj Skupštini mladih našeg Crvenog križa kada ćemo drugima prezentirani naše aktivnosti koje smo punim srcem odradili u 2018. godini.