Osnivač Crvenog križa Henry Dunant se 1859. godine zatekao na bojnom polju kod Solferina i uz pomoć lokanog stanovništva organizirao pomoć za ranjenike neovisno o njihovoj nacionalnosti. Nakon bitke inspiriran svim događanjima i nesebičnošću žena koje su pomagale napisao je knjigu Sjećanje na Solferino. Tada se rodila jedna ideja koju danas poznajemo kao jednu od najvećih humanitarnih organizacija – Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

U čast tome događaju ove godine 26. lipnja u Solferinu je održana Bakljada, odnosno mimohod sa svijećama kojem je prisustvovalo više od 10.000 volontera i djelatnika Crvenog križa iz cijelog svijeta. Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb predstavljali su učenici V. gimnazije koji su pobijedili na Natjecanju mladih održanom ove godine u Vinkovcima.   

Doživljaj naših volontera pročitajte u nastavku.

Povodom obilježavanja dana bitke na tom prostoru kojom je započela povijest Crvenog križa organiziran je internacionalni skup Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u Solferinu 2018. godine. Susreli smo mlade iz svih dijelova svijeta, čuli njihove priče i razmijenili iskustva. Mogli smo iz prve ruke čuti potresne priče mladih koji su migrirali iz svojih zemalja, poput Somalije i Ugande, u Europu u potrazi za boljim sutra. Talijanski Crveni križ izložio je i slike na kojima je prikazao i objasnio svoj rad s migrantima i pokazao humanost svog djelovanja. Cijeli susret je dobio veći smisao nakon ovakvih priča iz razloga što se većina nas prvi puta susrela s tim problemom i osvijestila njegovo  postojanje. Osim edukativnih sadržaja, prisustvovali smo koncertu talijanske grupe, igrali smo odbojku i stolni nogomet, susreli se s novim kulturama te smo isprobali tradicionalna talijanska jela. Sudjelovali smo i na bakljadi iz grada Solferina u malo mjesto Castiglione. Hodali smo mukotrpnih deset kilometara i dobro se uznojili, no bila nam je čast imati priliku odati počast tadašnjem sanitarnom osoblju, odnosno začetnicima cijelog Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Zabavili smo se, uživali i stekli mnoga nova iskustva koja ćemo zasigurno pamtiti cijeli život.

Tekst napisali:

Klara Radić, Luka Sever, Tea Šinka, Paula Polenus, Anja Žužul i Leonarda Šmigmator