Sajam PRAVO DOBA  jedinstveni je događaj u Republici Hrvatskoj namijenjen zrelim generacijama i ove je godine organiziran po četvrti put, u vremenu od 17. do 19. svibnja na Zagrebačkom velesajmu.

Uz Zagrebački velesajam u organizaciji Sajma sudjelovali su Grad Zagreb – Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklada Zajednički put.  Cilj Sajma  je da se na jednom mjestu objedine svi subjekti koji su uključeni u poboljšanje kvalitete života zrelih  generacije.

Sajam je, osim osobama zrele generacije, namijenjen  svima koji se žele upoznati s mnogobrojnim izložbenim aktivnostima i bogatom izložbenom ponudom (medicinske i druge usluge, oprema za kućanstvo i ustanove, pomagala, prehrana i zdravlje, moderne tehnologije, turizam, sport, slobodno vrijeme, obrazovanje, volontiranje, integracija u zajednici i dr.). Na Sajmu je sudjelovao veliki broj organizacija, ustanova i udruga iz Hrvatske i inozemstva, a svečano ga je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uz prisutnost mnogobrojnih uvaženih gostiju i posjetitelja.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb od početka sudjeluje na Sajmu te smo i ove godine   predstavili svoje aktivnosti usmjerene prema starijim osobama: Pomoć u kući, pomoć u prehrani i Projekt „Unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici“.   Na štandu smo svaki dan za naše sugrađane organizirali Male sistematske preglede za koje  tradicionalno postoji veliki interes, a obavljale su ih naše liječnice  uz pomoć volontera.

U tri dana održavanja Sajma veliki broj  osoba provjerio je vitalne funkcije organizma:

  • 416 osoba izmjerilo je glukozu u krvi,
  • 479 osoba izmjerilo je  tlak,
  • 491 osoba obavila je pregled spirometrije,
  • 497 osoba obavilo je oksimetriju i
  • 206  osoba obavilo je dodatna savjetovanja s liječnicama.

Oko našeg štanda stalno je bila velika gužva za što su bili zaslužni i  umirovljenici i korisnici našeg Projekta koji su pjesmom privukli mnogobrojne posjetitelje pa tako i našeg gradonačelnika koji im se rado pridružio u pjesmi i opuštenom razgovoru.