Ove godine Hrvatski Crveni križ obilježava tri važne obljetnice – 140 godina postojanja i djelovanja na području Hrvatske, 65. obljetnicu dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Crvenog križa i 25 godina od kako je HCK postao dio Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Mimohodom s bakljama središtem Zagreba, od Zrinjevca do Markova trga, uz poruku ‘Svjetlo za humanost’, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb obilježilo je 140 godina djelovanja Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu te Svjetski dan Crvenog križa, 8. svibnja.

Brojnim članovima društva i volonterima u mimohodu se pridružio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je tim povodom poručio kako građane ništa ne može zaustaviti da postanu aktivisti Crvenog križa te da čine dobro drugima u nevolji.

Ravnatelj Crvenog križa Grada Zagreba Petar Penava rekao je kako 10 posto Zagrepčana svake godine dođe u susret s Crvenim križem.

‘Zajedno s građanima pomažemo onima kojima je to najpotrebnije, spašavamo ljudske živote zahvaljujući dobrim ljudima koji daju dio sebe onima u potrebi, pomažemo kad god se dogodi neka prirodna katastrofa, radimo s mladima, provodimo preventivne zdravstvene programe. A danas, pod geslom ‘Svjetlo za humanost’, nastojimo na simboličan način osvijestiti sve naše sugrađane da budemo humani i poštujemo dostojanstvo svakog pojedinca’, rekao je ravnatelj Petar Penava

Mimohodom u tišini iz Crvenog križa svi okupljeni su prenijeli poruku da je humanost ono što nas čini ljudima i da mora imati važno mjesto u današnjoj ljudskoj civilizaciji.

Osim u Zagrebu, bakljade su organizirane i u Dubrovniku i Zadru, jer je upravo u tim gradovima osnovan Hrvatski Crveni križ. Baklje su zapaljene i u Osijeku koji već desetljećima daje ogroman doprinos u skrbi za najranjivije u društvu.