Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklada „Zajednički put“ organizirali su povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba XIV. Gerontološki tulum na kojem je tradicionalno sudjelovalo Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb.

Gerontološki tulum održan je, 29. rujna na Trgu Nikole Šubića Zrinskog u vremenu od 10,00 do 13,00 sati. U paviljonu na Zrinjevcu i oko njega odvijao se bogati kulturno-zabavni i rekreativni program, a na mnogobrojnim štandovima bile su prezentirane programske aktivnosti organizacija civilnog društva, gerontoloških centara Grada Zagreba, Domova za starije osobe, zdravstvenih ustanova i dr.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba na Zrinjevcu, otvorio je gradonačelnik Milan Bandić, a na manifestaciji su bili nazočni predstavnici Grada Zagreba, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te brojni gosti, uzvanici i građani Grada Zagreba.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb predstavilo je svoj rad i aktivnosti na štandu Crvenog križa putem promidžbenih materijala, a liječnica Crvenog križa i volonteri Kluba „Daj 7!“ i Kluba mladih, omogućili su starijim sugrađanima da provjere svoje zdravstveno stanje kroz mjerenje razine kisika u krvi, mjerenje krvnog tlaka i broja otkucaja srca te da uz pomoć spirometrije provjere vitalne funkcije pluća. Tijekom trajanja manifestacije 57 starijih sugrađana izmjerilo je tlak, 89 osoba provjerilo je vitalne funkcije pluća, a 87 sugrađana prekontroliralo je razinu kisika u krvi.

Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb predstavilo je svoj rad i u paviljonu na Zrinjevcu gdje je uz mnogobrojne izvođače, rekreativne grupe i glumačke skupine nastupio zbor Crvenog križa Zagreb koji čine starije osobe, korisnici Projekta „Unaprjeđenje kvalitete života starijih osoba putem organiziranih dnevnih aktivnosti u lokalnoj zajednici“ koji se provodi u prostoru Crvenog križa Zagreb u Sigetu. Zbor se predstavio pjesmom „Popevka za ljubav“, za nastup dobili veliki aplauz, a najviše ih je razveselilo bodrenje i podrška iz publike korisnika našeg Programa poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim oštećenjem s kojima su zajedničkom fotografijom ovjekovječili ovogodišnji nastup.

Mogućnost provjere zdravstvenog stanja, mnogobrojni promidžbeni materijali i izložba radova naših korisnika privukli su na naš štand mnogobrojne sugrađane, korisnike Programa poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim oštećenjem, ali i gradonačelnika Milana Bandića, pročelnicu Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romanu Galić te državnu tajnicu u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margaretu Mađerić.

Cjelokupna manifestacija bila je odlično organizirana te je svatko mogao pronaći ono što ga najviše interesira, a Grad Zagreb je i ovaj put potvrdio svoje opredjeljenje da osigura životnu sredinu koja je prilagođena potrebama najmudrije generacije.