Aktivnost koju Hrvatski Crveni Križ provodi u kriznim situacijama, uz mnoge druge je i priprema hrane na terenu, u terenskim uvjetima. S ciljem osposobljavanja što više volontera za pripremu hrane i povećanja spremnosti na djelovanje organiziran je trening pod nazivom ,, Trening s terenskim kuhinjama – priprema i raspodjela hrane i uternskim uvjetima“.

Trening se održao od 15. do 18.lipnja 2017 godine u prostoru ljetovališta GDCK Solin u Okrugu Gornjem (Čiovo, Trogir) u organizaciji GDCK Solin i našeg ljubaznog domaćina, gospodina Mirana.

Na treninguje sudjelovalo 40-tak ljudi, predstavnici društva Crvenog križa iz različitih djelova lijepe naše, kao što su: GDCK Varaždin, GDCK Karlovac, GDCK Valpovo, GDCK Đakovo, GDCK Zlatar, DCK Splitsko- dalmatinske županije, GDCK Knin, GDCK Slavonski Brod.

Kao predstavnici našeg društva Crvenog Križa grada Zagreba na treningu su sudjelovale naše dugogodišnje volonterke Mateja Jugović i Lara Kramarić.

U sklopu treninga održana su predavanja i edukacije o pripremi za rad u terenskim uvjetima,  dekonverzaciji kuhinje i sigurnost u radu, upoznavanje sa različitim modelima kuhinja i prepremi kuhinje za rad. U ostalim danima edukacije slušali smo i o organizaciji podjele hrane, djelili svoja iskustva u radu na terenu tijekom poplava, osmišljali plan za hitnu intervenciju, radili stimulaciju troškova i vremenski raspored, organizaciju dežurstava i ostalih potreba terena. Nije nedostajala niti eduakcija o raspodjeli i potrebama jednog šatorskog naselja u kriznim situacijama, a zadnji dan položili smo nakon kratkog predavanja i higijenski minimum.

Na treningu nije nedostajao niti praktični dio. Kuhalo se za doručak, ručak i večeru u pokretnoj terenskoj kuhinji i normalnoj kuhinji koje sadrži svako domaćinstvo.

Trening je uspješno obavljen, a 40-tak ljudi osposobljeno je i spremno u vrijeme kriznih situacija staviti svoje pregače i zagrijati kuhinju.