12.ožujka 2014. godine stupila je na snagu Uredba Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije kojom se uspostavlja Fond europske pomoći za najpotrebitije (FEAD). FEAD je uspostavljen za razdoblje od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2020. godine, a u navedenom razdoblju Republika Hrvatska na raspolaganju ima sredstva u iznosu od 36,6 milijuna eura.

Cilj Fonda je promicanje socijalne kohezije i socijalne uključenosti pridonoseći smanjenju siromaštva, posebice teških oblika siromaštva poput dječjeg siromaštva, beskućništva i nedostatka hrane. Putem Fonda se pruža nefinancijska pomoć najpotrebitijim osobama, poput hrane i osnovne materijalne pomoći (kao što su odjeća, higijenski proizvodi, školski pribor i slično) te aktivnosti socijalnog uključivanja usmjerene na najpotrebitije osobe.

U rujnu 2016. Ministarstvo socijalne politike i mladih kao Posredničko tijelo za provedbu Operativnog programa za hranu i osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020 donijelo je Odluku o financiranju za 13 uspješnih projekata kojim se će financirati aktivnosti ublažavanja materijalne deprivacije tipa 1 (nedostatak hrane), materijalne deprivacije tipa 2 (nedostatak osnovne materijalne pomoći), kao i aktivnosti iz sredstava tehničke pomoći u svrhu uspješne provedbe projektnih aktivnosti.  Ukupna vrijednost dodijeljenih sredstava iznosi 86.286.590,47 kn.

Gradskom društvu Crvenog križa Zagreb je za projekt Ublažavanje ekstremnog siromaštva u Gradu Zagrebu odobreno 8,3 milijuna kuna koji će se provoditi u partnerstvu sa Caritasom Zagrebačke nadbiskupije.

Najsiromašnijim građanima grada Zagreba će se kroz Socijalni dućan Crvenog križa Zagreb i Socijalnu samoposlugu Caritasa Zagrebačke nadbiskupije podijeliti 25 800 paketa hrane, 10 800 paketa higijenskih potrepština, 700 kompleta školskog pribora za učenike, 400 kompleta opreme za tjelesni odgoj za učenike, 300 školskih torbi, 300 kompleta posteljine za beskućnike te 300 vreća za spavanje za beskućnike.

Socijalni dućan Gradskog društva Crvenog križa Zagreb obuhvaća zagrepčane iz gradskih četvrti: MAKSIMIR, PEŠČENICA-ŽITNJAK, NOVI ZAGREB-ISTOK, NOVI ZAGREB-ZAPAD, GORNJA I DONJA DUBRAVA, PODSLJEME, SESVETE, BREZOVICA.

Socijalna samoposluga Caritasa Zagrebačke nadbiskupije obuhvaća zagrepčane iz gradskih četvrti: DONJI GRAD, GORNJI GRAD-MEDVEŠČAK, TRNJE, TREŠNJEVKA SJEVER-JUG, ČRNOMEREC, STENJEVEC, PODSUSED-VRAPČE.

U projektu su predviđene i brojne popratne edukativne mjere koje se odnose na važnost prehrane i njezin utjecaj na zdravlje, prevenciju pušenja te pomoć pri ostvarivanju prava iz sustava socijalne skrbi.

Nakon održane tribine u Udruzi umirovljenika „Dr. Ante Starčević“ na temu „Važnost prehrane i njezin utjecaj na zdravlje“ sljedeća će se održati u petak 24.3.2017. s početkom u 11 sati u Edukativno – istraživačkom centru za podizanje kvalitete života starijih osoba Zaklade Zajednički put na adresi Zvonimirova 17/II.kat. Tribinu će voditi liječnica Mr. Ljerka Mišura dr. med. Veselimo se vašem dolasku!